Connect with us

League of Legends

BCorp sertai e-sukan, tubuh pasukan profesional LoL, Berjaya Dragons

Published

on

BCorp sertai arena e-sukan dengan menubuhkan pasukan profesional LoL, Berjaya Dragon.

KUALA LUMPUR – Syarikat konglomerat Berjaya Corporation Berhad (BCorp) hari ini mengumumkan penubuhan pasukan profesional e-sukan League of Legends (LoL), Berjaya Dragons.

Dalam satu kenyataan media kepada What’s The Meta Today pada hari ini, Berjaya Dragons berkata penubuhan pasukan e-sukan tanah air yang menggunakan moto “Kebanggaan Malaysia” adalah bagi menyahut seruan kerajaan dalam mempromosikan e-sukan yang seiring dengan perkembangan trend di peringkat global.

Pengasas dan Pengerusi Eksekutif BCorp, Tan Sri Datuk Seri Vincent Tan berkata e-sukan merupakan satu pertandingan yang memerlukan tumpuan mental yang tinggi yang merangsang ramai belia untuk mencabar kapabiliti mereka.

“Langkah pertama kami adalah dengan penubuhan pasukan e-sukan ini yang akan memainkan peranan penting kepada pembangunan industri.

“Saya berharap kami dapat membina satu ekosistem yang sihat untuk mengembangkan lagi bakat-bakat pemain dan mempromosikan perkembangan pertumbuhan e-sukan menerusi penglibatan kami dalam industri,” kata Vincent.

Sementara itu, Berjaya Dragon berkata barisan LoL mereka akan diumumkan pada masa akan datang dan akan menyertai Siri Kejohanan Pasifik (PCS) yang akan berlangsung pada 8 Februari 2020.

Click to comment

Cuba komen sikit

League of Legends

LST tawar wang terkumpul lebih RM200,000

Published

on

Lebih RM200,000 hadiah terkumpul bakal menjadi rebutan pasukan-pasukan terbaik Asia Tenggara dalam kejohanan League of Legends SEA Tour (LST).

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, rakan rasmi penganjur LST, FunPlus Esports turut mengumumkan  juara bagi kejohanan LST itu turut akan dipilih sebagai satu-satunya wakil ke kejohanan major antarabangsa Mid-Season Invitational (Spring Split) dan  World Championship (Summer Split).

Beberapa pusingan kelayakan perlu dilalui pasukan-pasukan League of Legends di negara Thailand, Filipina, Malaysia dan Singapura sebelum merangkul kejuaraan tersebut iaitu:

  • Kelayakan Ranked Online (2-8 Mac)
  • Kelayakan Kebangsaan (bermula 10 Mac)
  • Minor Kebangsaan (tarikh akan diumum kelak.)

Sebanyak 64 pasukan telah berjaya melepasi Kelayakan Ranked Online pada Jumaat lalu termasuk 12 pasukan daripada Malaysia dan Singapura.

Mereka bakal beraksi dalam pusingan Kelayakan Kebangsaan yang menggunakan format Double Round Robin BO1 (Terbaik dalam 1 Perlawanan) dan empat pasukan teratas bakal bersaing dalam Minor Kebangsaan.

Pada peringkat Minor Kebangsaan nanti, empat pasukan teratas bagi setiap negara itu akan bersaing dalam format Penyingkiran BO3 (Terbaik dalam 3 Perlawanan) bagi menentukan siapa yang akan mewakili negara masing-masing dalam SEA Tour Spring/Summer Major. Dalam pusingan ini, hadiah wang terkumpul sebanyak RM40,000 ditawarkan.

Bagi maklumat lanjut mengenai kejohanan ini anda boleh layari laman web rasmi dan Facebook rasmi LST.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!