Connect with us

DOTA 2

Dota 2 : Alliance menang DOTA Summit 10, pembakar semangat ke TI9

Published

on

Twitter / Beyond The Summit

BEKAS juara The International 3, Alliance berjaya memenangi Dota Summit 10 selepas menewaskan Pain Gaming 3-0 dalam perlawanan akhir sebentar tadi.

Ini kejuaraan siri Dota Summit yang pertama sepanjang sejarah penubuhan pasukan itu.

Kemenangan itu boleh dilihat sebagai pembakar semangat buat mereka menjelang kejohanan The International 9 yang akan berlangsung di Shanghai pertengahan Ogos ini.

Alliance layak ke perlawanan akhir selepas membenam saingan Team Serenity yang dibarisi oleh dua pemain Malaysia iaitu Roddgeee dan Ahjit yang bertindak sebagai pemain gantian.

Di perlawanan akhir, mereka bertemu semula Pain Gaming yang pernah menewaskan mereka pada saingan akhir winner bracket 0-2 sebelum ini.

Dalam perlawanan Best of 5, Alliance mendominasi tiga perlawanan pertama. Mereka tidak memberi sebarang peluang dan ruang kepada Pain Gaming untuk menyusun strategi apabila Michael Vu (miCKe) kelihatan sangat aggresif sebagai pemain carry.

Sepanjang tiga perlawanan tersebut miCKe hanya mati dua kali sahaja dan itu dilihat peningkatan yang positif bagi pasukan dan diangkat sebagai pemain terbaik kejohanan.

“Ini adalah satu motivasi yang baik buat pasukan sebelum kami berangkat ke Shanghai untuk menyertai saingan yang lebih besar, iaitu The International,” kata ketua pasukan, Aydin Sarkohi (iNSaNiA) ketika ditemu ramah selepas memenangi perlawanan akhir tadi.

Alliance membawa pulang hadiah utama kira-kira RM135,993 (AS$33,000) ditambah dengan bonus kemenangan di peringkat kumpulan berjumlah RM37,000 (AS$9,000).

Lebih manis lagi, sepanjang proses pembinaan semula pasukan, DOTA Summit 10 adalah kejuaraan pertama mereka dan mereka mengharapkan akan memenangi banyak lagi trofi selepas ini.

Click to comment

Cuba komen sikit

DOTA 2

“Mestilah saya ingat Soloz, dia superstar sekarang”- xNova

Published

on

Foto Facebook /PSG LGD/ Faris Zakaria

SEBELUM menceburi dunia kompetitif e-sukan Mobile Legends : Bang Bang, (Mobile Legends), pemain dan penghibur penstriman langsung Shopee Bosskurr Mohd Faris Zakaria (Soloz) pernah berkecimpung dalam arena Dota 2.

Soloz juga pernah berada dalam satu pasukan yang sama bersama pemain profesional Dota 2 tanah air yang kini bermain untuk pasukan antarabangsa PSG.LGD, Yap Jian Wei (xNova).

Baru-baru ini xNova mengadakan satu sesi soal jawab menerusi Instagram bersama peminatnya. 

Antara yang menjadi perhatian adalah apabila xNova ditanya jika dia masih mengingati bekas rakan sepasukannya dahulu, iaitu Soloz. 

“Sudah tentu saya ingat. Dia seorang superstar sekarang dan saya harap dia masih ingat saya,” kata xNova dengan meninggalkan emoji tawa riang.

Sementara itu, Soloz juga membalas jawapan xNova itu menerusi Instagramnya. Katanya memang 100 peratus mengingati xNova yang menduduki tempat ketiga kejohanan dunia The International 2019.

Sebelum ini tersebar beberapa gambar Soloz bersama xNova ketika mereka menyertai kejohanan Liga Dota 2 G-1 pada 2014.

Foto : Facebook / Invoker Haris


Selain Soloz dan xNova, turut berada dalam gambar tersebut adalah Tue Soon Chuan (Ahfu) yang pernah bermain untuk pasukan China Royal Never Give Up dan menduduki kedudukan lapan teratas The International 2019.

Continue Reading

DOTA 2

#ONEDota2: MidOne kembali bermain untuk Team Secret

Published

on

PEMAIN e-sukan profesional tanah air Yeik Nai Zheng (MidOne) membuat kemunculan kembali bersama pasukannya sebelum ini iaitu Team Secret dalam satu kejohanan jemputan antarabangsa ONE Esports DOTA 2 World Pro Invitational Singapura.

Perkara itu diumumkan Team Secret pada pagi tadi menyatakan MidOne akan bermain sebagai pengganti (stand in).

“Cuba teka siapa kembali? Lagi sekali. MidOne kini kembali,” kata Team Secret dalam satu ciapan ringkas beserta gambar.

Dalam gambar itu turut memaparkan MidOne bersama kapten Team Secret, Clement Ivanov (Puppey), Lasse Urpalainen (MATUMBAMAN), Michał Jankowski (Nisha) dan Ludwig Wåhlberg (zai).

Menurusi gambar itu, MidOne dilihat akan menggantikan pemain utama Yazied Jaradat (YapzOr).

Sebelum ini MidOne, dilaporkan akan mengambil waktu berehat panjang dari arena kompetitif e-sukan itu dan akan dilepaskan dari barisan utama Team Secret.

Sepanjang MidOne bersama Team Secret, beliau telah memenangi tiga kejohanan Major Valve dan menyertai kejohanan dunia, The International selama tiga tahun berturut-turut.

MidOne dan Team Secret turut menduduki tempat ke-4 pada The International 9, iaitu rekod pencapaian paling tinggi dalam sejarah Team Secret.

Baru-baru ini nama MidOne dilihat telah didaftarkan dalam laman Dota 2 pada semalam bersama dengan pemain-pemain lain seperti Michael Ross (ninjaboogie), Nicholas Lim Eng Han (zeal), Lee Jia He (Chidori~) dan Ooi Yew Kah (KennyO).

Sementara itu kejohanan ONE Esports DOTA 2 World Pro Invitational Singapura bakal menyaksikan 12 pasukan terbaik Dota 2 bakal merebut hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM141 juta (AS$34 juta).

Kejohanan ini akan berlangsung dari 20 hingga 22 Disember 2019 di Stadium Tertutup Singapura dan tiket boleh didapati di http://www.oneesports.gg/buydota2tickets.

Continue Reading

DOTA 2

Dota 2: Bekas pemain utama Team Liquid tubuh Nigma Esports

Published

on

Nigma Esport terdiri daripada bekas pemain utama Team Liquid Dota 2 iaitu Ivan Borislavov Ivanov (MinD_ContRoL), Maroun Merhej (GH), Kuro Salehi Takhasom (KuroKy), Amer Al-Barkawi (Miracle) dan Aliwi Omar (w33). - Foto Twitter / NIGMA ESPORTS

PENGAKHIRAN sesebuah pengembaraan adalah permulaan satu kisah baharu.

Itu adalah satu ciapan ringkas berserta video dari akaun (@nigmagg) pada pagi tadi yang menyaksikan bekas pemain-pemain utama pasukan profesional Dota 2 Team Liquid, kini kembali berpayung di bawah satu nama iaitu Nigma Esports.

Pemain-pemain tersebut yang semestinya tidak asing dalam arena kompetitif e-sukan, adalah:

  • Kuro Salehi Takhasom (KuroKy)
  • Amer Al-Barkawi (Miracle)
  • Maroun Merhej (GH)
  • Ivan Borislavov Ivanov (MinD_ContRoL)
  • Aliwi Omar (w33) 

“Terima kasih kerana mengalu-alukan kedatangan kami. Nama Nigma berasal dari perkataan Arab iaitu “Najma” yang bermaksud bintang.

“Kami berharap agar kami dapat memberikan satu mutu persembahan permainan yang seronok untuk anda semua,” kata Nigma Esports yang ditubuhkan oleh bekas juara dunia The International 7.

Kesemua bekas pemain Liquid itu sebelum ini dilihat memuat naik satu ciapan yang menunjukkan mereka sedang melihat satu gerhana.

Ia menimbulkan persoalan dalam kalangan peminat sama ada mereka akan membuat kemunculan kembali dalam arena kompetitif profesional Dota 2.

Pada September lepas, komuniti e-sukan seluruh dunia dikejutkan dengan pengumuman Team Liquid yang akan melepaskan kelima-lima pemain yang bermain di kejohanan dunia The International 9 itu dari organisasinya.

Dalam kejohanan itu, Team Liquid muncul sebagai naib juara membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM18 juta.

Mereka tewas kepada juara bertahan, OG.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!