Connect with us

DOTA 2

Dota 2: Forward Gaming ditutup

Published

on

Foto: Twitter / EPICENTER

TINGGAL beberapa hari sahaja lagi menjelang kejohanan berprestij The International 9, peminat Dota 2 di seluruh dunia telah dikejutkan dengan pengumuman penutupan organisasi e-sukan Forward Gaming yang berpengkalan di Amerika Syarikat mulai hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Forward Gaming, David Dashtoyan membuat pengumuman rasmi itu dalam satu kicauan di laman Twitter rasmi beliau.

Dalam kenyataan itu beliau memohon maaf atas penutupan organisasi itu gara-gara gagal membayar hutang gaji pemain dan kos operasi yang dianggarkan kira-kira RM148,000 ($36,000).

Dia berkata lagi pada bulan Jun, pemain sudah diberitahu mengenai situasi kewangan pasukan berkenaan dan mengharapkan isu ini akan selesai selepas berakhirnya kelayakan utama The International.

Namun ternyata sangkaannya meleset.

Dia juga mengucapkan semoga maju jaya kepada bekas pemain Forward Gaming yang akan bermain di kejohanan The International 9 yang berlangsung di Shanghai pada pertengahan Ogos ini.

Sehingga kini Valve masih mengekalkan status kelayakan bekas pemain tetapi mereka harus mencari pasukan yang baru secepat yang mungkin.

Sebelum ini Forward Gaming telah memenangi kelayakan utama rantau Amerika Utara setelah menewaskan pasukan J.Storm menerusi kemenangan 3-1 dalam perlawanan akhir.

Senarai bekas pemain Forward Gaming:

Yawar “YawaR” Hassan

Quinn “CCnC” Callahan

Jingjun “Sneyking” Wu

Arif “MSS” Anwar

Johan “pieliedie” Astrom

Click to comment

Cuba komen sikit

DOTA 2

TODAK perkenal barisan DOTA 2, sasar nombor 1 Malaysia

Published

on

KUALA LUMPUR – Organisasi e-sukan tanah air, TODAK hari ini mengumumkan penubuhan pasukan Dota 2 selepas melakukan sesi pencarian ahli pasukan sejak akhir tahun lalu.

Berikut adalah senarai pemain Dota 2 bagi pasukan TODAK: 

Pengurus: Groov

Penolong Pengurus : Hamzi

Pemain Utama:

  • Mohd Helmy Ibrahim (VexuS) – Posisi 4
  • Muhammad Isyraf Lee Irwan Lee (SacRi) – Posisi 4/5 
  • Denise Danial Bin Abdullah (Denise) – Posisi Mid
  • Muhammad Syimir Khusaini  (wew) – Posisi Carry 
  • Muhammad Nur Alif B Alias (Envious) – Posisi Offlane 

Pemain keenam: 

  • Shukur Syameer Bin Muhamad Noor (Cyril)

Menerusi barisan pemain Dota 2 ini, Todak dalam satu kenyataan berkata mereka berharap dapat menjadi pasukan nombor 1 di Malaysia, dengan harapan dapat mendukung nama negara di persada dunia.

“Kami telah memulakan persiapan bagi menghadapi tahun 2020.

“Sesi latihan dan jadual yang komprehensif telahpun dijalankan untuk mengikuti sebarang pertandingan yang ada.

“Kami berharap dengan sokongan yang padu dan jitu dari semua peminat dan pendukung industri e-sukan di Malaysia dapat menaikkan lagi semangat kami untuk menjadi yang terbaik,”kata TODAK.

Continue Reading

DOTA 2

“Mestilah saya ingat Soloz, dia superstar sekarang”- xNova

Published

on

Foto Facebook /PSG LGD/ Faris Zakaria

SEBELUM menceburi dunia kompetitif e-sukan Mobile Legends : Bang Bang, (Mobile Legends), pemain dan penghibur penstriman langsung Shopee Bosskurr Mohd Faris Zakaria (Soloz) pernah berkecimpung dalam arena Dota 2.

Soloz juga pernah berada dalam satu pasukan yang sama bersama pemain profesional Dota 2 tanah air yang kini bermain untuk pasukan antarabangsa PSG.LGD, Yap Jian Wei (xNova).

Baru-baru ini xNova mengadakan satu sesi soal jawab menerusi Instagram bersama peminatnya. 

Antara yang menjadi perhatian adalah apabila xNova ditanya jika dia masih mengingati bekas rakan sepasukannya dahulu, iaitu Soloz. 

“Sudah tentu saya ingat. Dia seorang superstar sekarang dan saya harap dia masih ingat saya,” kata xNova dengan meninggalkan emoji tawa riang.

Sementara itu, Soloz juga membalas jawapan xNova itu menerusi Instagramnya. Katanya memang 100 peratus mengingati xNova yang menduduki tempat ketiga kejohanan dunia The International 2019.

Sebelum ini tersebar beberapa gambar Soloz bersama xNova ketika mereka menyertai kejohanan Liga Dota 2 G-1 pada 2014.

Foto : Facebook / Invoker Haris


Selain Soloz dan xNova, turut berada dalam gambar tersebut adalah Tue Soon Chuan (Ahfu) yang pernah bermain untuk pasukan China Royal Never Give Up dan menduduki kedudukan lapan teratas The International 2019.

Continue Reading

DOTA 2

#ONEDota2: MidOne kembali bermain untuk Team Secret

Published

on

PEMAIN e-sukan profesional tanah air Yeik Nai Zheng (MidOne) membuat kemunculan kembali bersama pasukannya sebelum ini iaitu Team Secret dalam satu kejohanan jemputan antarabangsa ONE Esports DOTA 2 World Pro Invitational Singapura.

Perkara itu diumumkan Team Secret pada pagi tadi menyatakan MidOne akan bermain sebagai pengganti (stand in).

“Cuba teka siapa kembali? Lagi sekali. MidOne kini kembali,” kata Team Secret dalam satu ciapan ringkas beserta gambar.

Dalam gambar itu turut memaparkan MidOne bersama kapten Team Secret, Clement Ivanov (Puppey), Lasse Urpalainen (MATUMBAMAN), Michał Jankowski (Nisha) dan Ludwig Wåhlberg (zai).

Menurusi gambar itu, MidOne dilihat akan menggantikan pemain utama Yazied Jaradat (YapzOr).

Sebelum ini MidOne, dilaporkan akan mengambil waktu berehat panjang dari arena kompetitif e-sukan itu dan akan dilepaskan dari barisan utama Team Secret.

Sepanjang MidOne bersama Team Secret, beliau telah memenangi tiga kejohanan Major Valve dan menyertai kejohanan dunia, The International selama tiga tahun berturut-turut.

MidOne dan Team Secret turut menduduki tempat ke-4 pada The International 9, iaitu rekod pencapaian paling tinggi dalam sejarah Team Secret.

Baru-baru ini nama MidOne dilihat telah didaftarkan dalam laman Dota 2 pada semalam bersama dengan pemain-pemain lain seperti Michael Ross (ninjaboogie), Nicholas Lim Eng Han (zeal), Lee Jia He (Chidori~) dan Ooi Yew Kah (KennyO).

Sementara itu kejohanan ONE Esports DOTA 2 World Pro Invitational Singapura bakal menyaksikan 12 pasukan terbaik Dota 2 bakal merebut hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM141 juta (AS$34 juta).

Kejohanan ini akan berlangsung dari 20 hingga 22 Disember 2019 di Stadium Tertutup Singapura dan tiket boleh didapati di http://www.oneesports.gg/buydota2tickets.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!