Connect with us

Mobile Legends

MGC: TODAK muncul juara, bawa pulang RM18,000

Published

on

Pasukan Todak ketika meraikan kemenangan pada final.

DAMANSARA – Pasukan Mobile Legends : Bang Bang (MLBB) tanah air, Todak muncul juara Kejohanan Mobile Legends (MGC 2019) seketika tadi selepas menumpaskan pasukan BOSS PUSHER pada final.

Menerusi kemenangan 2-1 itu, membawa pulang hadiah wang tunai RM18,000 dan 25,000 mata Diamonds MLBB.

Kapten pasukan Todak, Muhammad Rifhan Mohd Riza (Hangus) berkata dia sangat kagum dengan pencapaian barisan baharu pemainnya dalam kejohanan itu.

“Perasaan sememangnya terharu sebab saya sendiri inginkan satu kejayaan.

“Secara peribadi, ini pencapaian paling besar untuk saya. Barisan baharu pemain-pemain Todak kali ini memang terbaik. 

“Saya percayakan mereka 100 peratus. Alhamdulillah, mereka juara untuk kejohanan ini,” kata Hangus kepada WTM Today selepas selesai majlis pemberian hadiah kepada pemenang-pemenang kejohanan MGC yang berlangsung di Atria Shopping Gallery, Damansara Jaya, pada Ahad.

Selain Hangus, pasukan Todak terdiri daripada Moon, Xray, Lychee, Ciku, Nenas, Eone dan Ashi sebagai pengurus.

3 pasukan teratas dalam Kejohanan MLBB Geek. Foto: WTM Today / Mariah Ahmad

Todak sebelum ini melalui beberapa pusingan kelayakan dalam talian bersama kira-kira 500 pasukan yang lain sebelum berjaya melangkah ke Grand Final MCG 2019.

Sementara itu bagi pasukan BOSS PUSHER yang diketuai pemain MLBB popular tanah air, Herwin Baharuddin (Rush) yang menduduki kedudukan kedua kejohanan membawa pulang hadiah wang tunai RM10,000 dan 15,000 mata Diamonds MLBB.

Bagi tempat ketiga yang diraih Shopee Bosskurr pula membawa pulang hadiah wang tunai RM3,500 dan 10,000 mata Diamonds MLBB. 

Tempat keempat pula disandang pasukan Red Phoenix dan membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000 dan 5,000 mata Diamonds MLBB.

Grand Final MGC itu turut menyaksikan pemain kompetitif MLBB daripada Shopee Bosskurr Ahmad Fuad Razali (Fredo) dan Mohd Amirul Aiman Mohammad Kamal (Laphel) membuat kemunculan istimewa sebagai pengulas.

Fredo (kiri) bersama Laphel ketika mengulas pada Grand Final MGC.
Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

MPL: Saya mahu Bosskurr buat comeback – Hangus

Published

on

Hangus mahu berikan yang terbaik untuk Team Bosskurr. - Foto Fial

KUALA LUMPUR – Jurulatih Team Bosskurr,  Muhammad Rifhan Mohd Rizal (Hangus) mengharapkan agar peranannya dapat membantu meningkatkan mutu persembahan dan prestasi pasukan itu dalam arena e-sukan Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends).

Hangus yang mula bermula berkhidmat sebagai jurulatih dengan Team Bosskurr pada Rabu lalu berkata dia akan memberi tumpuan dalam memastikan anak-anaknya mendapat latihan yang cukup.

“Sekarang ini, saya mahu memastikan mereka dapat latihan yang cukup kerana masing-masing sudah mempunyai skil, tapi perlu diasah.

“Saya akan buat yang terbaik untuk Team Bosskurr terutama membantu dari segi corak permainan mereka.

“Saya memang minat dengan skil mereka cuma perlu lebih banyak kepelbagaian strategi,” kata Hangus.

BACA: Hangus kini jurulatih Bosskurr Gaming

Hangus memulakan kariernya dalam arena kompetitif pada 2017 dan terpilih untuk mewakili Malaysia untuk Piala Asia Tenggara bersama Fredo, HawkEye, Kuja, Rush dan Jepv menerusi Team Saiyan.

Pada tahun berikutnya, Hangus dan Kuja menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Pertama dengan pasukan Mystic Burden.

Bagi musim kedua, Hangus kembali bersama pasukan Traitor namun tidak melepasi ke pusingan playoff Grand Final.

Pada musim keempat, Hangus muncul sebagai satu peranan yang baru bertindak sebagai jurulatih bagi pasukan TODAK dan berjaya meraih tempat kedua pada musim itu.

Kini, dengan harapan yang baru Hangus dilihat mampu mengembalikan semangat Saiyan dalam pasukan Bosskurr untuk mempamerkan prestasi yang luar biasa bersama Jepv, Rush, Logan serta pemain-pemain yang bakal beri nafas baharu, Leixia dan Syno.

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: TODAK kekalkan barisan pemain, Manity ganti Hangus

Published

on

Barisan pemain TODAK dikekalkan.

KUALA LUMPUR – Penyandang tempat ketiga Kejohanan Dunia Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends), M1, Todak mengekalkan kesemua pemainnya yang bakal menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Kelima.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, penganjur turut mengumumkan posisi Muhamamad Rifhan Mohd Rizal (Hangus) sebagai jurulatih TODAK sebelum ini bakal digantikan dengan Nik Hafif Aiman Nik Hazlan (Manity).

BACA: Hangus kini jurulatih Bosskurr Gaming

Berikut adalah senarai pemain TODAK yang bakal bersaing dalam MPL Musim Kelima nanti:

 • Ciku
 • Eone
 • Lychee
 • Moon
 • Nenas
 • Xray

TODAK dilihat sebagai pasukan nombor satu Malaysia ketika ini apabila mengekalkan rekod dan prestasi yang baik sepanjang penubuhannya pada Mac 2019.

Pada MPL Musim Keempat, TODAK bermula diperingkat pusingan kelayakan dan mengungguli di peringkt Musim Liga.

Mereka juga berjaya mara ke playoff dan Grand Final meski tewas dalam satu pertarungan epik kepada EVOS SG.

TODAK turut layak ke kejohanan dunia selepas MPL Musim Keempat tamat. Mereka beraksi baik di peringkat kumpulan C dan berjaya meraih tempat ketiga terbaik dunia.

Kini, TODAK merupakan antara 5 pasukan Malaysia dan Singapura yang layak menerima jemputan terus ke MPL Musim kelima nanti.

Sementara itu, difahamkan pemain kompetitif dari Singapura, Ariff Iswandi dilihat bakal membantu TODAK dari segi peranan sebagai penganalisis.

 

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: Barisan pemain Team Bosskur, Team Axis

Published

on

KUALA LUMPUR – Pengurus bagi organisasi e-sukan popular tanah air, Shopee Bosskurr, Nureddy Nursal (Daddyhood) hari ini mengumumkan barisan pemain utama bagi pasukan Team Bosskurr dan Team Axis yang akan menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Kelima.

Dalam satu pengumuman hari ini, Daddyhood mendedahkan pemain-pemain tersebut adalah: 

Team Bosskurr

 • Rush
 • Logan
 • Zaraki
 • Syno
 • 2ez4jepz
 • Leixia
 • Jurulatih : Hangus

Team Axis

 • Lacid 
 • Loong
 • Rynn
 • Evilx
 • Kaizer
 • Meepo
 • Pengurus: Laphel

Menerusi barisan pemain Bosskurr ini, penganjur MPL, Moonton dan eGG Network turut mengumukan Soloz, Penjahat, Gripex tidak akan bermain untuk Team Bosskur pada musim ini.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!