Connect with us

Mobile Legends

Mobile Legends: Video Soloz Bosskurr trending di YouTube

Published

on

Mohd Faris Zakaria (Soloz) yang merupakan pemain profesional Shopee Bosskurr turut aktif memuat naik video kandungan-kandungan berkaitan e-sukan dan permainan video di Facebook dan YouTube. - Foto YouTube / Lima Waktu

KUALA LUMPUR – Video milik pemain profesional Shopee Bosskurr Mohd Faris Zakaria (Soloz) yang menjelaskan teknik penggunakan hero Mobile Legends : Bang Bang, Guinevere, tular (trending) di YouTube ketika ini.

Video berdurasi 14 minit dan enam saat itu telah meraih 172,000 jumlah tontonan dan berada di carta nombor dua bahagian Gaming YouTube Malaysia.

Soloz yang memuat naik video itu pada Khamis lalu berkata dia bersyukur dengan sokongan penyokong-penyokongnya yang dilihat sebagai pembakar semangat baginya dalam menyediakan kandungan digital.

“Alhamdulillah, usaha keras saya berhasil. Tapi semua ni tidak akan terhasil tanpa ada penyokong yang sentiasa menyokong kandungan saya. 

“Merekalah penggerak dan pemberi semangat untuk saya terus menghasilkan kandungan yang baharu dan santai,”katanya ketika dihubungi What’s The Meta.

Video Tutorial Soloz kini berada di ranking kedua Gaming YouTube Malaysia

Dalam video itu Soloz juga berkongsikan apakah custom mage emblem yang sesuai untuk digunakan bagi hero Guinevere.

Jelas Soloz, Guinevere yang digunakannya menggunakan 3 mata Agility untuk menambah kelajuan pergerakan, 3 mata Observation untuk penembusan magik dan 1 mata Mystery Shop.

Sementara itu bagi penggunaan Spells, Soloz berkata ia terpulang kepada laluan yang dipilih pemain.

Jika pemain menggunakan laluan tengah (mid), dinasihatkan menggunakan Retribution. Manakala jika pemain menggunakan laluan atas atau laluan secara sendiri (solo lane) dinasihakan menggunakan Execute.

Bagi laluan bawah pula (bottom lane), terpulang kepada pemain untuk menggunakan mana-mana spells yang ada seperi Purify, Aegis atau Execute.

Soloz ketika ini mempunyai 209,165 langganan (subscribers) ketika ini di YouTube.

Pada Julai lalu, Soloz mencatat sejarah tersendiri apabila terpilih untuk memenangi Anugerah Pencipta Kandungan Facebook yang Paling Banyak Menerima Jumlah Tontonan di Malaysia.

Soloz juga bakal bertindak sebagai kapten Shopee Bosskurr dalam Liga Profesional MPL Musim Keempat.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

MPL: Saya mahu Bosskurr buat comeback – Hangus

Published

on

Hangus mahu berikan yang terbaik untuk Team Bosskurr. - Foto Fial

KUALA LUMPUR – Jurulatih Team Bosskurr,  Muhammad Rifhan Mohd Rizal (Hangus) mengharapkan agar peranannya dapat membantu meningkatkan mutu persembahan dan prestasi pasukan itu dalam arena e-sukan Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends).

Hangus yang mula bermula berkhidmat sebagai jurulatih dengan Team Bosskurr pada Rabu lalu berkata dia akan memberi tumpuan dalam memastikan anak-anaknya mendapat latihan yang cukup.

“Sekarang ini, saya mahu memastikan mereka dapat latihan yang cukup kerana masing-masing sudah mempunyai skil, tapi perlu diasah.

“Saya akan buat yang terbaik untuk Team Bosskurr terutama membantu dari segi corak permainan mereka.

“Saya memang minat dengan skil mereka cuma perlu lebih banyak kepelbagaian strategi,” kata Hangus.

BACA: Hangus kini jurulatih Bosskurr Gaming

Hangus memulakan kariernya dalam arena kompetitif pada 2017 dan terpilih untuk mewakili Malaysia untuk Piala Asia Tenggara bersama Fredo, HawkEye, Kuja, Rush dan Jepv menerusi Team Saiyan.

Pada tahun berikutnya, Hangus dan Kuja menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Pertama dengan pasukan Mystic Burden.

Bagi musim kedua, Hangus kembali bersama pasukan Traitor namun tidak melepasi ke pusingan playoff Grand Final.

Pada musim keempat, Hangus muncul sebagai satu peranan yang baru bertindak sebagai jurulatih bagi pasukan TODAK dan berjaya meraih tempat kedua pada musim itu.

Kini, dengan harapan yang baru Hangus dilihat mampu mengembalikan semangat Saiyan dalam pasukan Bosskurr untuk mempamerkan prestasi yang luar biasa bersama Jepv, Rush, Logan serta pemain-pemain yang bakal beri nafas baharu, Leixia dan Syno.

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: TODAK kekalkan barisan pemain, Manity ganti Hangus

Published

on

Barisan pemain TODAK dikekalkan.

KUALA LUMPUR – Penyandang tempat ketiga Kejohanan Dunia Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends), M1, Todak mengekalkan kesemua pemainnya yang bakal menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Kelima.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, penganjur turut mengumumkan posisi Muhamamad Rifhan Mohd Rizal (Hangus) sebagai jurulatih TODAK sebelum ini bakal digantikan dengan Nik Hafif Aiman Nik Hazlan (Manity).

BACA: Hangus kini jurulatih Bosskurr Gaming

Berikut adalah senarai pemain TODAK yang bakal bersaing dalam MPL Musim Kelima nanti:

 • Ciku
 • Eone
 • Lychee
 • Moon
 • Nenas
 • Xray

TODAK dilihat sebagai pasukan nombor satu Malaysia ketika ini apabila mengekalkan rekod dan prestasi yang baik sepanjang penubuhannya pada Mac 2019.

Pada MPL Musim Keempat, TODAK bermula diperingkat pusingan kelayakan dan mengungguli di peringkt Musim Liga.

Mereka juga berjaya mara ke playoff dan Grand Final meski tewas dalam satu pertarungan epik kepada EVOS SG.

TODAK turut layak ke kejohanan dunia selepas MPL Musim Keempat tamat. Mereka beraksi baik di peringkat kumpulan C dan berjaya meraih tempat ketiga terbaik dunia.

Kini, TODAK merupakan antara 5 pasukan Malaysia dan Singapura yang layak menerima jemputan terus ke MPL Musim kelima nanti.

Sementara itu, difahamkan pemain kompetitif dari Singapura, Ariff Iswandi dilihat bakal membantu TODAK dari segi peranan sebagai penganalisis.

 

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: Barisan pemain Team Bosskur, Team Axis

Published

on

KUALA LUMPUR – Pengurus bagi organisasi e-sukan popular tanah air, Shopee Bosskurr, Nureddy Nursal (Daddyhood) hari ini mengumumkan barisan pemain utama bagi pasukan Team Bosskurr dan Team Axis yang akan menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Kelima.

Dalam satu pengumuman hari ini, Daddyhood mendedahkan pemain-pemain tersebut adalah: 

Team Bosskurr

 • Rush
 • Logan
 • Zaraki
 • Syno
 • 2ez4jepz
 • Leixia
 • Jurulatih : Hangus

Team Axis

 • Lacid 
 • Loong
 • Rynn
 • Evilx
 • Kaizer
 • Meepo
 • Pengurus: Laphel

Menerusi barisan pemain Bosskurr ini, penganjur MPL, Moonton dan eGG Network turut mengumukan Soloz, Penjahat, Gripex tidak akan bermain untuk Team Bosskur pada musim ini.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!