Connect with us

Mobile Legends

MPL: Dominasi Dominus Geek Fam apabila diberikan Harith (Analisis)

Analisis hero Harith yang digunakan pemain Geek Fam, Dominus.

Published

on

Foto: MYSG.MPL.MOBILEGENDS.COM


SATU kesilapan besar pasukan Mobile Legends Singapura Resurgence apabila memilih untuk tidak melarang (ban) penggunaan hero mage Harith ketika menentang pasukan tanah air Geek Fam dalam perlawanan minggu kedua Liga Profesional (MPL) baru-baru ini.

Ia sekali gus memberi peluang kepada pemain Geek Fam Nik Aqieff Nik Muhd Muhyyiddin (Dominus) untuk menggunakan Harith seperti ‘tiada ubatnya’.

Dominus dan rakan-rakan Geek Fam yang lain memulakan pusingan pertama menentang Resurgence dengan baik apabila mereka memperoleh First Blood kurang dari seminit di laluan tengah.

Dominus turut mencapai level 6 dengan cepat iaitu pada minit 3:47. Geek Fam sebelum itu berjaya mendapatkan turtle, yang memberi kelebihan dari segi mata gold kepada mereka.

Bagaimanapun, Dominus ditarik hero support Kaja yang digunakan Swan dalam menara (tower) sendiri pada minit ke 3 dan 58 saat. Itu kematian pertama Dominus dalam pusingan itu.

Dominus kemudiannya terkorban apabila perang (team fight) berlaku di laluan atas.

Dia terkena stun skill ketiga Jawhead iaitu Unstoppable Force yang digunakan Aeon dan skill Kadita Ocean Oddity yang digunakan Auby pada masa yang sama.

Dominus bagaimanapun, sempat membalas dendam dan membunuh Swan sebelum itu.

Dominus sempat membunuh Aeon yang menggunakan Kaja

Team fight yang berakhir pada minit ke 5 dan 50 saat itu dikuasai Geek Fam apabila kesemua ahli Resurgence mati dibunuh. Wipe Out milik Geek Fam.

Mereka terus menuju ke objektif dengan meruntuhkan tower demi tower di laluan atas itu.

Kombinasi dan kerjasama antara pengguna hero tank 2ez4jepv (Gatotkaca) dan Xorn (Akai) juga patut diberikan pujian di sini.

“Cukuplah sudah.” Mungkin itu ungkapan bagi Dominus apabila menghadapi kematiannya buat kali kedua itu, kerana ia dianggap telah memberi pengajaran buatnya untuk terus berhati-hati.

Dominus kemudiannya terus bergerak dalam satu pasukan bersama ahli yang lain, mengutip mata bunuh satu demi satu.

Penguasaan dan penggunaan ulti Zaman Force yang dikeluarkannya juga diatur dengan baik.

Dominus juga dilihat mempunya persefahaman yang baik antara Feekz dan 2ez4jepv apabila berjaya mengejar dan membunuh Aeon yang cuba melakukan split push di bahagian laluan atas Geek Fam pada minit ke 10.

Geek Fam seterusnya memulakan serangan untuk mendapatkan Lord dan Dominus berjaya mendapatkan pukulan terakhir terhadap Lord pada minit ke 10 dan 8 saat.

Team fight demi team Fight dilakukan Geek Fam selepas itu dengan keyakinan yang sangat tinggi. Cukup menarik kerjasama mereka apabila setiap serangan pertama dibuka oleh 2ez4jepv dan Xorn, sudah semestinya ia tidak disia-siakan Rippo, Feekz dan Dominus.

Pada minit ke 11 dan 30 saat, Lord hampir menuju ke pangkalan Resurgence. Dominus bergerak seiring dengan 2ev4jev.

Cantik sekali Dominus “menari-nari” menggunakan Harith dengan skil Chrono Dash, membunuh Aeon, Aubi dan LuN (Selena.)

Pangkalan Resurgence dijatuhkan dengan bergaya dengan masa hampir 12 minit dan Dominus terus dipilih sebagai MVP (Pemain Terbaik) dalam pusingan itu dengan tujuh mata bunuh dan 10 mata assists (membantu menewaskan musuh) dengan dua Death (mata mati ditewaskan).

Dalam perlawanan itu, Dominus menggunakan item:

  • Hunter’s Knife (Jungle)
  • Magic Shoes (Movement)
  • Concentrated Energy (Magic)
  • Calamity Reaper (Magic)
  • Divine Glaive (Magic)
  • Berserker’s Fury (Attack)

Setakat ini, Dominus yang hanya baharu sahaja menggunakan Harith sebanyak 43 kali mencatatkan peratusan peluang kemenangan sebanyak 79.1%.

Mutu persembahan Geek Fam dilihat semakin baik dan kemenangan ke atas pasukan jiran itu termasuk pada pusingan kedua sudah semestinya mampu meningkatkan semangat dan moral pasukan itu secara keseluruhan.

Mereka ini berada di kedudukan ketiga teratas dalam liga.

Bagi minggu ketiga nanti, Geek Fam bakal bertemu dengan dua lagi pasukan Singapura iaitu Nara Esports SG dan EVOS Esports SG.

Adakah Geek Fam mampu mengekalkan momentum sehebat ini pada minggu yang seterusnya? 

MPL musim ketiga kali ini menawarkan hadiah wang terkumpul melebih RM400,000 dan disertai enam pasukan Malaysia dan empat pasukan Singapura.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

MPL MY/SG kembali berlangsung pada 9 April

Published

on

KUALA LUMPUR – Liga Profesional Mobile Legends Malaysia dan Singapura (MPL MY/SG) Musim Kelima akan kembali bersiaran pada 9 April ini.

Menurut penganjur perlawanan akan berlangsung pada 9 sehingga 12 April dan 16 sehingga 19 April nanti.

Jelasnya, perlawanan pada Khamis dan Jumaat akan bermula jam 7.30 malam manakala perlawanan pada Sabtu dan Ahad akan bermula jam 2 petang di Facebook Mobile Legends.

Pada 17 Mac lalu, MPL MY/SG musim kelima ditangguhkan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dari kerajaan.

PKP itu dikeluarkan berikutan situasi terkini penularan wabak COVID-19.

Sementara itu Pengurus E-sukan Moonton, Jayden Wei berkata pihaknya melakukan sedikit pertukaran dari segi bahagian operasi untuk memastikan liga itu dapat dijalankan seiring dengan PKP.

“Perlawanan yang dijalankan secara atas talian akan dipantau oleh petugas-petugas kami untuk memastikan integriti liga terjaga,” katanya.

MPL MY/SG merupakan liga utama Mobile Legends bagi Malaysia dan Singapura, yang menawarkan hadiah wang terkumpul sebanyak RM410,000.

Selepas beberapa minggu dijalankan, jaguh tanah air pasukan Geek Fam berada di ranking pertama ketika ini.

Continue Reading

Mobile Legends

MyA dijenamakan semula kepada Ezzy Esports

Published

on

MyA kini bernaung di bawah syarikat Ezzy Esports.

KUALA LUMPUR – Pasukan e-sukan yang sebelum ini popular kerana skil dan corak permainan Mobile Legendsnya, Mysterious Assassins (MyA) dijenamakan semula kepada Ezzy Esports.

Pengurus pasukan Mobile Legends Ezzy Esports Norshahidah Zulkifli berkata keputusan itu adalah berikutan MyA kini bernaung di bawah syarikat Ezzy Esports.

“MyA disasaskan pada 2017 dan bergerak sebagai satu skuad Mobile Legends.

“Selepas beberapa tahun bergerak dalam arena e-sukan dan telah bekerjasama dengan beberapa syarikat, kami bertekad untuk menaikkan nama Malaysia di persada dunia pada tahun ini.

“Pihak kami telah membentuk satu pengurusan baru di bawah naungan syarikat tempatan iaitu Ezzy-Esports bagi menyediakan pengurusan pasukan, fasiliti dan kebajikan yang lebih baik kepada setiap pemain kami,” katanya ketika dihubungi What’s The Meta Today.

Selain itu, Norshahidah juga berkata langkah itu juga akan membuka lebih banyak peluang kerjaya untuk mencungkil bakat-bakat baharu dalam e-sukan.

Menurut Norshahidah, Ezzy Esports merupakan syarikat dari HC Group, yang memberi tumpuan kepada perdagangan, import dan eksport, pembuatan dan penjagaan kesihatan.

Continue Reading

ESUKAN

Maharaja Soloz kini raih 1,000,000 pengikut di Facebook

Published

on

Setakat pagi ini, laman Facebook Soloz mencatatkan 1,007,042 pengikut dengan 404,094 likes. - Foto Facebook Soloz

KUALA LUMPUR – Penghibur penstriman langsung Facebook Gaming nombor 1 Malaysia, Mohd Faris Zakaria (Soloz) kini meraih lebih 1 juta pengikut di platform media sosial itu.

Setakat pagi ini, laman Facebook Soloz mencatatkan 1,007,042 pengikut dengan 404,094 likes.

Soloz merupakan antara pemain e-sukan yang popular di negara ini sehingga mendapat gelaran ‘Maharaja Soloz’ dalam kalangan peminatnya.

Antara pencapaian Soloz dalam dunia penstriman langsung termasuk Anugerah Pencipta Kandungan Facebook yang Paling Banyak Menerima Jumlah Tontonan di Malaysia yang pernah dimenanginya pada Julai 2019.

Sebelum menjadi penghibur penstriman langsung secara langsung sepenuh masa, Soloz merupakan pemain profesional Mobile Legends.

BACA: Soloz masih bersama Bosskurr, fokus kepada hiburan – Daddyhood

Pada 2018, dia pernah mewakili Mysterious Assassins pada musim pertama Liga Profesional Mobile Legends (MPL) Malaysia dan Singapura.

Pada tahun yang sama, Soloz kemudiannya menyertai AirAsia Saiyan dan mewakili Malaysia di Piala Asia Tenggara (MSC) yang berlangsung di Jakarta, Indonesia.

Namun disebabkan beberapa masalah berlaku yang melibatkan kontrak kejohanan, Air Asia Saiyan membuat keputusan untuk protes dan menarik diri.

Tindakan itu turut mendapat perhatian bekas Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Pada musim liga yang berikutnya, Soloz dan AirAsia Saiyan mendapat jemputan terus ke MPL. 

Pasukan itu kemudiannya dijenamakan semula sebagai Team Bosskurr pada musim ketiga selepas AirAsia Saiyan membuat keputusan untuk melepaskan kesemua pemain utama mereka.

Pada pertengahan tahun lalu iaitu sebelum MPL keempat bermula, Team Bosskurr mendapat tajaan daripada platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, Shopee.

Selepas mendapat tajaan itu, Team Bosskurr kemudiannya dikenali sebagai Shopee Bosskur.

Pada Ogos 2019, Soloz menggantikan tempat Ahmad Fuad Razali (Fredo) sebagai kapten skuad Mobile Legends Bosskurr.

Ia berikutan selepas Fredo membuat keputusan untuk berehat dari e-sukan itu.

BACA: Fredo berehat dari MLBB, fokus lebih kepada PUBG Mobile

Soloz juga dipilih sebagai pemain MVP (Pemain Terbaik) bagi peringkat  MPL Musim Keempat. 

Soloz menutup tirai tahun 2019 dengan pencapaian yang baik bersama skuad Bosskurr apabila mereka menyumbangkan pingat gangsa untuk Malaysia pada Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina.

Perjalanan Soloz dalam e-sukan sebenarnya bermula lagi awal lagi apabila dia berjinak-jinak dengan Dota 2.

BACA: “Mestilah saya ingat Soloz, dia superstar sekarang”- xNova

Soloz juga pernah berada dalam satu pasukan dota 2 bersama pemain antarabangsa Yap Jian Wei (xNova). PSG.LGD

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!