Connect with us

Mobile Legends

MPL: Jangan salahkan Fredo – Bosskur

Bukan seorang pemain sahaja yang bertanggungjawab.

Published

on

Foto: MYSG.MPL.MOBILEGENDS.COM

“Semua ada salah dan silap.”

Itu kenyataan ringkas pasukan Mobile Legends tanah air, Bosskur Gaming (Bosskur) yang meminta supaya peminat dan komuniti e-sukan untuk berhenti menyalahkan pemainnya Ahmad Fuad Razali (Fredo) sebagai punca kemerosotan pasukan itu dalam Liga Profesional (MPL).

Jelas Bosskur, bukan seorang pemain sahaja yang bertanggungjawab dalam setiap kemenangan dan kekalahan sesebuah pasukan.

“Semua pemain ada mengikuti latihan termasuk Fredo sendiri. Cuma mungkin kami akan terlewat sedikit dan tiada plan agresif.

“InsyaAllah. Kami sudah ada penganalisis baharu. Setiap pemain akan diberi input untuk memperbaiki mutu persembahan mereka yang seterusnya

“Cuma jangan salahkan Fredo ke Rush ke atau siapa-siapa sahaja. Semua ada silap,” kata Bosskur dalam satu kenyataan hari ini.

BACA:  Bosskurr akui meta baru tidak menjadi

Menurut Bosskur, setiap pemain pasukan itu mengakui kesilapan masing-masing dan memohon maaf kepada penyokong mereka.

“Kami akan buat yang lebih baik pada perlawanan seterusnya,”tambahnya.

Bosskur merupakan antara 10 pasukan Mobile Legends yang bersaing dalam peringkat MPL musim ketiga ketika ini.

Sejak awal pusingan liga, Bosskur dilihat tidak mempamerkan persembahan yang memuaskan apabilamereka menghadapi tiga kekalahan berturut-turut menentang pasukan Singapura iaitu,  Bigetron SG (1-2), EVOS Esports SG 0-2 dan semalam Nara Esports SG (Nara) 0-2.

Selain Fredo, Bosskur terdiri daripada Andi Alfian Firman (Gripex), Herwin Baharuddin (Rush), Abdul Wandi ‘Logan’ Abdul Kadir, Sofian Sultan (Penjahat)dan Mohd Faris Zakaria (Soloz).

Sebelum ini, ada dalam kalangan peminat yang menganggap punca Bosskur tidak mampu memberi saingan yang hebat dalam MPL kali ini adalah berikutan kesibukan Fredo yang banyak menumpukan kepada e-sukan PUBG Mobile.

MPL musim ketiga kali ini menawarkan hadiah wang terkumpul melebih RM400,000 dan disertai enam pasukan Malaysia dan empat pasukan Singapura.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

MPL: Saya mahu Bosskurr buat comeback – Hangus

Published

on

Hangus mahu berikan yang terbaik untuk Team Bosskurr. - Foto Fial

KUALA LUMPUR – Jurulatih Team Bosskurr,  Muhammad Rifhan Mohd Rizal (Hangus) mengharapkan agar peranannya dapat membantu meningkatkan mutu persembahan dan prestasi pasukan itu dalam arena e-sukan Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends).

Hangus yang mula bermula berkhidmat sebagai jurulatih dengan Team Bosskurr pada Rabu lalu berkata dia akan memberi tumpuan dalam memastikan anak-anaknya mendapat latihan yang cukup.

“Sekarang ini, saya mahu memastikan mereka dapat latihan yang cukup kerana masing-masing sudah mempunyai skil, tapi perlu diasah.

“Saya akan buat yang terbaik untuk Team Bosskurr terutama membantu dari segi corak permainan mereka.

“Saya memang minat dengan skil mereka cuma perlu lebih banyak kepelbagaian strategi,” kata Hangus.

BACA: Hangus kini jurulatih Bosskurr Gaming

Hangus memulakan kariernya dalam arena kompetitif pada 2017 dan terpilih untuk mewakili Malaysia untuk Piala Asia Tenggara bersama Fredo, HawkEye, Kuja, Rush dan Jepv menerusi Team Saiyan.

Pada tahun berikutnya, Hangus dan Kuja menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Pertama dengan pasukan Mystic Burden.

Bagi musim kedua, Hangus kembali bersama pasukan Traitor namun tidak melepasi ke pusingan playoff Grand Final.

Pada musim keempat, Hangus muncul sebagai satu peranan yang baru bertindak sebagai jurulatih bagi pasukan TODAK dan berjaya meraih tempat kedua pada musim itu.

Kini, dengan harapan yang baru Hangus dilihat mampu mengembalikan semangat Saiyan dalam pasukan Bosskurr untuk mempamerkan prestasi yang luar biasa bersama Jepv, Rush, Logan serta pemain-pemain yang bakal beri nafas baharu, Leixia dan Syno.

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: TODAK kekalkan barisan pemain, Manity ganti Hangus

Published

on

Barisan pemain TODAK dikekalkan.

KUALA LUMPUR – Penyandang tempat ketiga Kejohanan Dunia Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends), M1, Todak mengekalkan kesemua pemainnya yang bakal menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Kelima.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, penganjur turut mengumumkan posisi Muhamamad Rifhan Mohd Rizal (Hangus) sebagai jurulatih TODAK sebelum ini bakal digantikan dengan Nik Hafif Aiman Nik Hazlan (Manity).

BACA: Hangus kini jurulatih Bosskurr Gaming

Berikut adalah senarai pemain TODAK yang bakal bersaing dalam MPL Musim Kelima nanti:

 • Ciku
 • Eone
 • Lychee
 • Moon
 • Nenas
 • Xray

TODAK dilihat sebagai pasukan nombor satu Malaysia ketika ini apabila mengekalkan rekod dan prestasi yang baik sepanjang penubuhannya pada Mac 2019.

Pada MPL Musim Keempat, TODAK bermula diperingkat pusingan kelayakan dan mengungguli di peringkt Musim Liga.

Mereka juga berjaya mara ke playoff dan Grand Final meski tewas dalam satu pertarungan epik kepada EVOS SG.

TODAK turut layak ke kejohanan dunia selepas MPL Musim Keempat tamat. Mereka beraksi baik di peringkat kumpulan C dan berjaya meraih tempat ketiga terbaik dunia.

Kini, TODAK merupakan antara 5 pasukan Malaysia dan Singapura yang layak menerima jemputan terus ke MPL Musim kelima nanti.

Sementara itu, difahamkan pemain kompetitif dari Singapura, Ariff Iswandi dilihat bakal membantu TODAK dari segi peranan sebagai penganalisis.

 

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: Barisan pemain Team Bosskur, Team Axis

Published

on

KUALA LUMPUR – Pengurus bagi organisasi e-sukan popular tanah air, Shopee Bosskurr, Nureddy Nursal (Daddyhood) hari ini mengumumkan barisan pemain utama bagi pasukan Team Bosskurr dan Team Axis yang akan menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Kelima.

Dalam satu pengumuman hari ini, Daddyhood mendedahkan pemain-pemain tersebut adalah: 

Team Bosskurr

 • Rush
 • Logan
 • Zaraki
 • Syno
 • 2ez4jepz
 • Leixia
 • Jurulatih : Hangus

Team Axis

 • Lacid 
 • Loong
 • Rynn
 • Evilx
 • Kaizer
 • Meepo
 • Pengurus: Laphel

Menerusi barisan pemain Bosskurr ini, penganjur MPL, Moonton dan eGG Network turut mengumukan Soloz, Penjahat, Gripex tidak akan bermain untuk Team Bosskur pada musim ini.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!