Connect with us

Mobile Legends

MyA dijenamakan semula kepada Ezzy Esports

Published

on

MyA kini bernaung di bawah syarikat Ezzy Esports.

KUALA LUMPUR – Pasukan e-sukan yang sebelum ini popular kerana skil dan corak permainan Mobile Legendsnya, Mysterious Assassins (MyA) dijenamakan semula kepada Ezzy Esports.

Pengurus pasukan Mobile Legends Ezzy Esports Norshahidah Zulkifli berkata keputusan itu adalah berikutan MyA kini bernaung di bawah syarikat Ezzy Esports.

“MyA disasaskan pada 2017 dan bergerak sebagai satu skuad Mobile Legends.

“Selepas beberapa tahun bergerak dalam arena e-sukan dan telah bekerjasama dengan beberapa syarikat, kami bertekad untuk menaikkan nama Malaysia di persada dunia pada tahun ini.

“Pihak kami telah membentuk satu pengurusan baru di bawah naungan syarikat tempatan iaitu Ezzy-Esports bagi menyediakan pengurusan pasukan, fasiliti dan kebajikan yang lebih baik kepada setiap pemain kami,” katanya ketika dihubungi What’s The Meta Today.

Selain itu, Norshahidah juga berkata langkah itu juga akan membuka lebih banyak peluang kerjaya untuk mencungkil bakat-bakat baharu dalam e-sukan.

Menurut Norshahidah, Ezzy Esports merupakan syarikat dari HC Group, yang memberi tumpuan kepada perdagangan, import dan eksport, pembuatan dan penjagaan kesihatan.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

MPL MY/SG kembali berlangsung pada 9 April

Published

on

KUALA LUMPUR – Liga Profesional Mobile Legends Malaysia dan Singapura (MPL MY/SG) Musim Kelima akan kembali bersiaran pada 9 April ini.

Menurut penganjur perlawanan akan berlangsung pada 9 sehingga 12 April dan 16 sehingga 19 April nanti.

Jelasnya, perlawanan pada Khamis dan Jumaat akan bermula jam 7.30 malam manakala perlawanan pada Sabtu dan Ahad akan bermula jam 2 petang di Facebook Mobile Legends.

Pada 17 Mac lalu, MPL MY/SG musim kelima ditangguhkan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dari kerajaan.

PKP itu dikeluarkan berikutan situasi terkini penularan wabak COVID-19.

Sementara itu Pengurus E-sukan Moonton, Jayden Wei berkata pihaknya melakukan sedikit pertukaran dari segi bahagian operasi untuk memastikan liga itu dapat dijalankan seiring dengan PKP.

“Perlawanan yang dijalankan secara atas talian akan dipantau oleh petugas-petugas kami untuk memastikan integriti liga terjaga,” katanya.

MPL MY/SG merupakan liga utama Mobile Legends bagi Malaysia dan Singapura, yang menawarkan hadiah wang terkumpul sebanyak RM410,000.

Selepas beberapa minggu dijalankan, jaguh tanah air pasukan Geek Fam berada di ranking pertama ketika ini.

Continue Reading

ESUKAN

Maharaja Soloz kini raih 1,000,000 pengikut di Facebook

Published

on

Setakat pagi ini, laman Facebook Soloz mencatatkan 1,007,042 pengikut dengan 404,094 likes. - Foto Facebook Soloz

KUALA LUMPUR – Penghibur penstriman langsung Facebook Gaming nombor 1 Malaysia, Mohd Faris Zakaria (Soloz) kini meraih lebih 1 juta pengikut di platform media sosial itu.

Setakat pagi ini, laman Facebook Soloz mencatatkan 1,007,042 pengikut dengan 404,094 likes.

Soloz merupakan antara pemain e-sukan yang popular di negara ini sehingga mendapat gelaran ‘Maharaja Soloz’ dalam kalangan peminatnya.

Antara pencapaian Soloz dalam dunia penstriman langsung termasuk Anugerah Pencipta Kandungan Facebook yang Paling Banyak Menerima Jumlah Tontonan di Malaysia yang pernah dimenanginya pada Julai 2019.

Sebelum menjadi penghibur penstriman langsung secara langsung sepenuh masa, Soloz merupakan pemain profesional Mobile Legends.

BACA: Soloz masih bersama Bosskurr, fokus kepada hiburan – Daddyhood

Pada 2018, dia pernah mewakili Mysterious Assassins pada musim pertama Liga Profesional Mobile Legends (MPL) Malaysia dan Singapura.

Pada tahun yang sama, Soloz kemudiannya menyertai AirAsia Saiyan dan mewakili Malaysia di Piala Asia Tenggara (MSC) yang berlangsung di Jakarta, Indonesia.

Namun disebabkan beberapa masalah berlaku yang melibatkan kontrak kejohanan, Air Asia Saiyan membuat keputusan untuk protes dan menarik diri.

Tindakan itu turut mendapat perhatian bekas Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Pada musim liga yang berikutnya, Soloz dan AirAsia Saiyan mendapat jemputan terus ke MPL. 

Pasukan itu kemudiannya dijenamakan semula sebagai Team Bosskurr pada musim ketiga selepas AirAsia Saiyan membuat keputusan untuk melepaskan kesemua pemain utama mereka.

Pada pertengahan tahun lalu iaitu sebelum MPL keempat bermula, Team Bosskurr mendapat tajaan daripada platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, Shopee.

Selepas mendapat tajaan itu, Team Bosskurr kemudiannya dikenali sebagai Shopee Bosskur.

Pada Ogos 2019, Soloz menggantikan tempat Ahmad Fuad Razali (Fredo) sebagai kapten skuad Mobile Legends Bosskurr.

Ia berikutan selepas Fredo membuat keputusan untuk berehat dari e-sukan itu.

BACA: Fredo berehat dari MLBB, fokus lebih kepada PUBG Mobile

Soloz juga dipilih sebagai pemain MVP (Pemain Terbaik) bagi peringkat  MPL Musim Keempat. 

Soloz menutup tirai tahun 2019 dengan pencapaian yang baik bersama skuad Bosskurr apabila mereka menyumbangkan pingat gangsa untuk Malaysia pada Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina.

Perjalanan Soloz dalam e-sukan sebenarnya bermula lagi awal lagi apabila dia berjinak-jinak dengan Dota 2.

BACA: “Mestilah saya ingat Soloz, dia superstar sekarang”- xNova

Soloz juga pernah berada dalam satu pasukan dota 2 bersama pemain antarabangsa Yap Jian Wei (xNova). PSG.LGD

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: Tolong faham situasi kami, Team Bosskurr sentiasa mahukan yang terbaik – Hangus

Published

on

Menurut jurulatih Team Bosskurr, Hangus, pasukan itu dikatakan masih mencari keserasian sebab itu, Logan, Rush dan 2ez4jepv saling bertukar posisi. - Foto Facebook / Mobile Legends

KUALA LUMPUR – Jurulatih pasukan Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends) tanah air, Team Bosskurr, Muhammad Rifhan Mohd Rizal (Hangus) mengharapkan penyokong dan pasukan itu memahami situasi mereka ketika ini.

Hangus berkata meski setiap pemain Team Bosskurr mempunyai skil individu tersendiri namun mereka belum mencapai keserasian bersama dalam tampung (patch) terbaharu Mobile Legends. 

“Peranan yang mereka mainkan sebelum ini banyak berubah berikutan tampal terbaru Mobile Legends yang memberi kesan segi meta (strategi) dan corak permainan.

“Team Bosskurr dikatakan masih mencari keserasian sebab itu, Logan, Rush dan 2ez4jepv saling bertukar posisi,” kata Hangus kepada What’s The Meta Today.

Hangus berkata demikian ketika mengulas prestasi Team Bosskurr dalam Liga Profesional Malaysia dan Singapura (MPL MY/SG) yang dilihat semakin merudum pada musim kali ini.

Setakat ini Team Bosskurr mencatatkan 3 kekalahan iaitu tewas 1-2 kepada Geek Fam, Team SMG dan Todak serta satu kemenangan 2-1 kepada Axis Esports.

Ketika ini Team Bosskurr berada di kedudukan ketujuh secara keseluruhan. 

Pada musim kali ini, barisan utama Team Bosskurr terdiri daripada:

  • Rush
  • Logan
  • Zaraki
  • Syno
  • 2ez4jepz
  • Leixia

Sementara itu, Hangus mengharap agar peminat dan penyokong Team Bosskurr memahami yang usaha mereka yang sentiasa mahukan yang terbaik untuk pasukan itu.

“Saya tidak menghalang peminat atau penyokong memberikan pendapat.

“Cuma saya minta tolong memahami situasi kami. Kami sentiasa mahukan yang terbaik.

“Kami berlatih siang dan malam untuk menang. Siapa mahu kalah bukan? Mungkin belum rezeki kami untuk menang,” kata Hangus.

Dia berkata Team Bosskurr berazam untuk bangkit lebih bersemangat dari kekalahan sebelum ini.

Hangus juga berkata hampir setiap hari mereka akan melakukan latihan bersama pasukan-pasukan Mobile Legends luar negara.

MPL MY/SG yang menawarkan hadiah wang terkumpul RM410,000 secara keseluruhan merupakan liga utama untuk Mobile Legends bagi kedua-dua negara itu dan telah berlangsung sejak 29 Februari lalu.

BACA: MPL MY/SG Musim Kelima sah ditunda

Bagaimanapun, liga itu ditunda berikutan Perintah Kawalan Pergerakan yang dikeluarkan kerajaan pada Ahad lalu.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!