Connect with us

General

Piawaian lesen kafe e-sukan perlu diseragamkan

Published

on

Penyelerasan piawaian permohonan lesen kafe itu akan diperincikan dalam Rangka Tindakan (blueprint) Pembangunan E-sukan Negara yang akan dilancarkan pada awal November. - Foto fail / Facebook Syed Saddiq Syed Abdul Rahman

KUALA LUMPUR – Piawaian perlesenan pusat dan kafe e-sukan perlu diselaraskan, kata Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Beliau berkata piawaian yang membezakan antara kafe siber dan kafe e-sukan ketika ini masih belum jelas.

“Kita lihat ada piawaian berlainan di peringkat Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan peringat negeri. Ia juga tidak seragam dengan piawaian yang ditetapkan di peringkat persekutuan.

“Dalam mesyuarat bersama Exco Belia dan Sukan pada setiap negeri, perkara ini telah pun dibangkitkan dan dibincangkan. Ada yang berkata sukar untuk mendapatkan lesen di Melaka walaupun telah mengeluarkan enam lesen.

“Namun ada juga negeri telah pun mengambil inisiatif tersendiri untuk mengubah undang-undang sedia ada untuk memudahkan proses pendaftaran ini,” katanya dalam satu sesi Dewan Rakyat semalam.

Jelasnya penyelerasan piawaian permohonan lesen kafe itu akan diperincikan dalam Rangka Tindakan (blueprint) Pembangunan E-sukan Negara yang akan dilancarkan pada awal November.

“Apabila rangka tindakan e-sukan dibentangkan minggu pertama November, perkara ini akan diperincikan dengan lebih telus.”

Syed Saddiq berkata beliau mengharapkan dengan keseragaman piawaian itu dapat menggalakkan lagi penglibatan anak-anak muda yang mahu membuka kafe e-sukan dan seterusnya merancakkan industri e-sukan di seluruh Malaysia.

Click to comment

Cuba komen sikit

General

MPL: Hanya 5 sah dijemput, NV bubar, Resurgence tidak cukup 3 pemain sertai musim liga

Published

on

Moonton sahkan hanya 5 pasukan Malaysia dan Singapura yang dapat jemputan terus ke MPL Musim Kelima.

KUALA LUMPUR – Penerbit e-sukan mudah alih Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends), Moonton, hari ini mengesahkan hanya 5 pasukan yang sah mendapat jemputan terus ke Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Kelima.

Moonton berkata, pasukan tersebut layak mendapat jemputan terus ke Musim Liga kerana mengekalkan sekurang-kurangnya 50% daripada pertukaran senarai pemain mereka.

Pasukan tersebut adalah: 

 • EVOS Esport SG (Juara Musim 4)
 • Todak (Naib Juara Musim 4)
 • Axis Esports (Tempat keempat Musim 4)
 • Geek Fam (Juara Musim 3, tempat kelima/keenam Musim 4)
 • Team Bosskurr (Tempat ketujuh/kelapan Musim 4)

EVOS Esports SG adalah pasukan tunggal Singapura yang dijemput secara langsung pada musim ini. 

Resurgence (pemenang tempat ketiga Musim 4) tidak layak menerima jemputan secara langsung kerana perubahan senarai pemain mereka melebihi separuh dari pemain pasukan musim lepas. 

Mereka akan bersaing untuk mendapatkan slot ke musim liga semasa pusingan kelayakan Singapura yang akan berlangsung pada 15-16 Februari.

Notorious Villains (tempat kelima/keenam Musim 4) pula tidak akan menyertai pada Musim 5 ini kerana pasukan mereka telah dibubarkan, kata penganjur.

Sementara itu bagi pusingan kelayakan hanya 2 slot dibuka bagi pasukan Malaysia dan 3 slot untuk pasukan dari Singapura.

Pusingan kelayakan Malaysia akan bermula dari 7 hingga 9 Februari 2020, manakala pusingan kelayakan Singapura akan berlangsung dari 15 hingga 16 Februari 2020. 

Pendaftaran untuk peringkat kelayakan kejohanan ini bermula 20 Januari hingga 2 Februari 2020. 

Borang pendaftaran rasmi akan tersedia bermula 20 Januari 2020 di halaman Facebook rasmi MLBB.

MPL Malaysia dan Singapura Musim 5 merupakan liga utama untuk Mobile Legends bagi kedua-dua negara ini. 

Liga ini merangkumi peringkat kelayakan dan Musim Liga yang berlangsung dalam talian, diikuti dengan acara secara langsung playoffs di mana lapan pasukan terakhir akan bertempur untuk berkongsi hadiah terkumpul bernilai  kira-kira RM410,000. 

Continue Reading

General

#WTMRewind: 5 berita popular e-sukan pilihan pembaca WTM

Published

on

Berita e-sukan yang mana anda menjadi pilihan anda?

PROFESOR Kewartawanan, Media dan Komunikasi Queensland Universiti of Technology, Australia, Brian McNair pernah menghuraikan dalam bukunya mengenai peranan media dalam masyarakat demokratik yang ideal.

Beliau berkata fungsi-fungsi media adalah: 

 • Memberi informasi
 • Mendidik
 • Menyediakan platform
 • Memberi publisiti 
 • Memberi pendekatan mengenai satu-satu isu

Menerusi penghuraian ini seiring dengan penubuhan portal e-sukan What’s The Meta Today (WTM Today) bagi merancakkan lagi ekosistem industri ini di Malaysia dalam melaporkan berita-berita yang berkaitan.

Dengan 1,142,000 paparan bacaan menerusi lebih 400 artikel, di sini kami menyedikan 5 berita popular pilihan pembaca WTM Today sepanjang tahun 2019:

5. Streaming amal Daddyhood Shopee Bosskurr raih RM12,000 dalam masa 2 jam

Ada satu perkara yang tidak boleh dinafikan dalam industri e-sukan tanah air ketika ini apabila organisasi Team Bosskurr mempunyai aura yang tersendiri sehingga meraih populariti dalam kalangan komuniti.

Antara sebab mereka menjadi pilihan utama komuniti e-sukan mudah alih tanah air adalah kerana sifat rendah diri mereka dan konsisten dalam menghiburkan peminat.

Team Bosskurr juga dilihat menggunakan populariti yang ada itu ke arah kebaikan dan turut mengajak peminat untuk menyertai bersama-sama dalam melakukan kerja amal menerusi penstriman.

Hasilnya? Menakjubkan. Pada 1 November lalu, kira-kira RM12,000 berjaya dikutip dalam masa hanya dua jam, menerusi satu penstriman langsung amal pengurus pasukan Shopee Bosskurr Nureddy Nursal (Daddyhood).

4. “Ini tidak sepatutnya berlaku” – Syed Saddiq

Hasrat pemain kompetitif bagi pasukan kompetitif PUBG Mobile AROV Esports (AROV), Muhammad Aiman Hafizi Ahmad, untuk ke Liga PMCO Asia Tenggara Fall Split (PMCO) 2019 tidak tercapai berikutan beberapa masalah dokumen yang dihadapinya.

Ia turut mendapat perhatian Menteri Sukan Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

“Ini tidak sepatutnya berlaku,” kata Syed Saddiq.

Jadi apa situasi sekarang? Kes Muhammad Aiman Hafizi masih belum lagi selesai dan masih menunggu keputusan laporan terkini daripada pihak berkaitan.

Mungkin jika ada berita baharu, Syed Saddiq akan melakukan ‘Facetime video call‘ kepada komuniti e-sukan.

3. Temasya Sukan SEA

Temasya Sukan SEA 2019 adalah satu perkara yang dinantikan kalangan komuniti apabila acara-acara e-sukan diperkenalkan buat pertama kalinya dalam kejohanan berprestij ini.

Umum mengetahui sebanyak enam kategori e-sukan dipertandingkan dalam Temasya Sukan SEA 2019, Manila Filipina iaitu Mobile Legends: Bang Bang, Dota 2, Arena of Valor, Starcraft II, Tekken 7 dan Hearthstone.

Meski Malaysia tersasar dari sasaran pingat, namun pemain Hearthstone negara Weng Kean Yew (Wkyew) berjaya membawa pulang 1 pingat emas dan Team Bosskurr berjaya meraih pingat gangsa menerusi Mobile Legends.

2. Streaming amal Bosskurr raih kutipan RM35.9k, 861.4k Facebook stars

Mungkin dalam kalangan kita rasa komuniti e-sukan penuh dengan toxic yang berani memberi kata-kata kasar dan kritikan kurang bernas di ruang komen media sosial, namun tanpa kita menyedari sebenarnya lebih ramai yang melakukan kebaikan secara diam.

Terutama menerusi penstriman amal Bosskurr. Kali ini lebih rancak, apabila lebih ramai yang menyertainya dalam memberi dana termasuk Pengasas Air Asia Esports, Allan Phang, penghibur penstriman langsung, Aiman Ahmad Bexed dan pemain Todak, Ciku.

1. PUBG: Caprice mahu Fredo

“Seseorang tolong beritahu Fredo yang saya sedang mencarinya dan saya ada tawaran yang dia tidak boleh tolak.”

Itu kata Caprice apabila dia mahu menubuhkan skuad PUBG pada Jun lalu. Berikutan pengumuman Caprice itu ramai kalangan peminat e-sukan mencadangkan nama Fredo untuk menjadi sebahagian dari skuadnya.

Apa situasi sekarang? Nampaknya tawaran Caprice mungkin tidak diterima apabila Fredo kini masih setia bersama Team Bosskurr dan bermain secara kompetitif bersama Yoodo Gank.

Mereka baru-baru ini meraih tempat ke-7 dalam satu kejohanan dunia Peacekeeper Elite Championship di Xi’an, China dan membawa pulang kira-kira RM48,000.

BANG!BANG! Caprice, apa langkah anda yang seterusnya?

Di kesempatan ini, penulis ingin mengucapkan terima kasih kerana membaca berita-berita e-sukan di WTM Today.

Terima kasih kerana terus pecaya kepada #IniEsukanKita.

Continue Reading

General

#SukanSEA2019: Soloz akan bantu saya analisis perlawanan – Laphel

Published

on

Pemain Mobile Legends Mohd Faris Zakaria (tiga dari kiri) tidak akan berada dalam barisan pemain utama dalam skuad negara ke Sukan SEA 2019.

KUALA LUMPUR – Pemain Mobile Legends: Bang Bang (Mobile Legends) yang akan bersaing di Temasya Sukan SEA 2019, Manila, Filipina Mohd Faris Zakaria (Soloz) tidak berada dalam barisan pemain utama.

Jurulatih pasukan Mobile Legends Malaysia, Mohd Amirul Aiman Mohammad Kamal (Laphel) berkata Soloz akan membantunya dalam menonton dan menganalisis perlawanan sepanjang Sukan SEA berlangsung.

“Soloz adalah pemain yang bijak. Ia akan memberi kelebihan kepada kami untuk melihat perlawanan dari ‘mata burung’ untuk mengenal pasti apa yang betul dan salah.

“Kami telah berlatih dari segi mental dan fizikal.

“Apa yang kami  perlukan sekarang adalah sokongan dan doa dari rakyat Malaysia. Terima kasih semua,” kata Laphel kepada What’s The Meta.

Dia berkata demikian sebelum berlepas ke Manila, Filipina pada pagi tadi.

BACA: #SukanSEA2019: Jadual perlawanan e-sukan 5-10 Disember

Selain Soloz, pemain Mobile Legends Malaysia untuk Sukan SEA 2019 ini terdiri daripada :

 • Ahmad Ali Huzaifi Abdullah (Leixia)
 • Abdul Wandi Abdul Kadir (Logan)
 • Izme Haqeem Hamsjid (Kaizer)
 • Muhammad Hazeem Onn (Scott)
 • Jamil Nurolla (Zaraki)

Kelima-lima pemain itu akan bermain sebagai barisan utama pasukan Mobile Legends Malaysia.

Pada peringkat kumpulan, Malaysia berada dalam kumpulan A bersama Myanmar, Vietnam, Singapura dan Kemboja.

Sementara itu di Kumpulan B, adalah skuad dari tuan rumah, Filipina, Indonesia, Laos dan Thailand.

Acara e-sukan Sukan SEA 2019 yang akan berlangsung di Filoil Flying V Centre Manila, Filipina bermula esok sehingga 10 Disember.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!