Connect with us

General

“Saya harap lepas main FIFA atau PES boleh jadi pemain Piala Dunia untuk Malaysia” – Syed Saddiq

Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menjawab persoalan sama ada PUBG patut diharamkan.

Published

on

Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menjawab persoalan sama ada PUBG patut diharamkan. Foto Twitter / @syedsaddiq

“Saya berdoa kalau saya bagus dalam FIFA atau PES, pada satu hari nanti siapa tahu saya boleh jadi pemain Piala Dunia untuk Malaysia, tetapi tidak.”

Itu antara jawapan Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman ketika menjawab persoalan Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan dalam satu sesi Parlimen semalam mengenai keperluan pengharaman permainan video yang menggalakkan keganasan.

Menurut Syed Saddiq yang memberikan PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) sebagai contoh, terdapat lebih sejuta pemain PUBG di Malaysia yang terdiri daripada golongan anak muda dan dewasa.

Namun jelasnya, sehingga hari ini tiada yang cenderung melakukan keganasan atau gangsterisme.

“Kalau kita mengikut prinisp tersebut yang digunapakai  iaitu hanya kerana ada unsur keganasan yang dilakukan oleh beberapa pihak, kita harus mengharamkan beberapa permainan video, ia bermaksud kita harus mengharamkan permainan video yang lain.

“Contohnya permainan video Counter-Strike, Red Alert, atau Command & Conquer: General Zero Hour.

“Akhirnya kita cendurung untuk melakukan Perang Dunia kerana permainan tersebut yang juga berkait rapat dengan isu tersebut,” katanya ketika menjawab persoalan Ahmad Maslan itu.

Syed Saddiq berkata terdapat beberapa piawaian yang telah ditetapkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) seperti “Gore Scene” (adegan berdarah dan keganasan) di mana hanya mereka yang berumur 18 tahun ke atas sahaja boleh bermain permainan video tersebut.

Dalam masa yang sama, Syed Saddiq juga berkata kerajaan perlu memastikan golongan anak muda di negara ini tidak ketagih untuk bermain permainan video.

Syed Saddiq turut mengulangi pendiriannya yang tidak setuju untuk mengharamkan permainan video PUBG dalam satu ciapannya pada malam tadi.

Click to comment

Cuba komen sikit

General

PMPL MY/SG : Pusingan ke-4 Sanhok mungkin perlu rematch

Published

on

KUALA LUMPUR – Pusingan keempat bagi perlawanan hari ke-16 Liga Profesional PUBG Mobile Malaysia dan Singapura (PMPL MY/SG) yang berlangsung di peta Sanhok mungkin perlu diadakan pusingan semula (rematch).

Perkara itu, diumumkan pengulas PMPL MY/SG, Azrul Anwar (J Hunter) seketika tadi.

Menurut J Hunter, pusingan semula itu perlu dilakukan berikutan atas sebab-sebab tertentu yang melibatkan masalah teknikal.

“Ada pasukan yang memaklumkan ada pepijat (bug) dalam permainan, tetapi pusingan tadi telah dimainkan sehingga habis. Setakat ini, masih belum ketahui apakah keputusan akhir (sama ada perlu rematch).

“Perkara ini (jika perlu rematch) sudah tentunya mengecewakan pasukan-pasukan lain terutama FV Unbeatable Gaming, Team Secret dan pasukan-pasukan yang berada dalam bulatan akhir Sanhok tadi.

“Tetapi perkara ini pasti akan mengecewakan lagi pasukan-pasukan yang mengejar 16 pasukan teratas,” kata J Hunter.

Pada pusingan tadi menyaksikan Team Secret meraih Chicken Dinner dan ia merupakan Chicken Dinner ke-11 bagi pasukan itu.

Berikut adalah kedudukan pasukan-pasukan PMPL MY/SG dalam pusingan Sanhok tadi:

WTM Today sedang menunggu keputusan muktamad dari pihak penganjur mengenai situasi ini.

Continue Reading

General

Chicken Dinner ke-10 Yoodo Gank!

Published

on

Winner Winner Chicken Dinner ke-10 untuk Yoodo Gank! - Foto PUBG Mobile

KUALA LUMPUR – Pasukan popular PUBG Mobile tanah air, Yoodo Gank berjaya mengutip Chicken Dinner ke-10 dalam Liga Profesional PUBG Mobile Malaysia dan Singapura (PMPL MY/SG) seketika tadi.

Yoodo Gank berjaya mendapatkan mata kemenangan itu dalam pusingan pertama hari ke-15 PMPL MY/SG yang bertempat di Sanhok.

Dalam pusingan yang berlangsung selama 30 minit itu, Yoodo Gank berjaya mendapat 9 mata bunuh dan mengutip 29 mata secara keseluruhan.

Menerusi kemenangan itu, Yoodo Gank kini berada di tempat pertama pada hari ini.

Bagi pusingan itu, pemain Yoodo Gank Abdul Azim Ikromi Abdul Rashid (Draxx) turut berada di tempat ketiga carta kutipan mata bunuh terbanyak iaitu dengan 3 mata.

Sementara itu pemain Bigetron AROV, Rocky berada di tempat pertama dengan 5 mata bunuh. 

Setakat 2 April, Yoodo Gank sudah berjaya mengutip 4 Chicken Dinner di Sanhok dan Miramar dan 2 di Erangel.

TONTON IGTV : WINNER WINNER CHICKEN DINNER KE-15 YOODO GANK

Continue Reading

General

Hina polis, tentera boleh didenda sehingga RM50,000 – Peguam

Published

on

Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1988 (Akta 588) menyebut kesalahan penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dan lain-lain.

KUALA LUMPUR – Mana-mana individu di negara ini yang didapati bersalah menghina institusi polis atau tentera di media sosial atau laman sesawang boleh dikenakan hukuman denda sehingga RM50,000.

Peguam jenayah Mohd Irwan Sumadi berkata individu yang didakwa di bawah Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1988 (Akta 588) jika disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara 1 tahun, atau kedua-duanya sekali (denda maksimum RM50,000).

“Kesalahan yang dilakukan sama ada menerusi posting di media sosial, laman sesawang atau apa-apa yang berkaitan boleh didakwa di bawah Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1988 (Akta 588).

“Jagalah mulut, jagalah jejari. Jangan kerana mulut dan jari, badan binasa.

“Hormatilah semua, terutama Anggota Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia yang menjaga keamanan negara kita,” katanya dihubungi What’s The Meta Today pada Rabu.

Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1988 (Akta 588) menyebut kesalahan penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dan lain-lain.

Dalam kurungan 1 (a), seksyen itu menjelaskan seseorang yang dengan menggunakan mana-mana kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar –

(i)  membuat, mewujudkan atau meminta-minta; dan 
(ii) memulakan penghantaran, apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain;

Baca lanjut mengenai Akta Komunikasi dan Multimedia 1988 (Akta 588)

Mohd Irwan merupakan seorang peguam jenayah di sebuah firma di Kuala Lumpur dan pernah mengendalikan kes jenayah seperti bunuh, dadah, culik serta kolar putih.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!