Connect with us

Mobile Legends

#SukanSEA2019: Shopee Bosskurr harap ada peruntukan untuk penggemar e-sukan

Published

on

Shopee Boskurr muncul juara dalam Grand Final Acara Sesi Kelayakan Pemilihan Atlet E-Sukan ke Sukan SEA 2019 semalam - Foto WTM / Mariah Ahmad

SHAH ALAM – Pasukan Mobile Legends: Bang Bang (Mobile Legends) popular tanah air, Shopee Bosskurr memohon akan ada peruntukan yang sewajarnya bagi semua penggemar e-sukan di Malaysia.

Shopee Bosskurr berkata mereka juga mengharapkan pasukan-pasukan yang berpotensi dalam arena itu mendapat hak yang sepatutnya.

“Hari ini (semalam) merupakan pertembungan keluarga Bosskurr (Shopee Bosskurr dan Boss Pusher) dan kami berharap agar akan ada sekurang-kurangnya peruntukan untuk semua penggemar e-sukan di Malaysia.

“Kami juga berharap agar pasukan berpotensi seperti MoonChild (pasukan Mobile Legends di Sabah) mendapatkan hak yang sepatutnya. Demi keluarga,” kata Shopee Bosskur dalam satu kenyataan semalam.

BACA: Mobile Legends: Komuniti Sabah lancar ‘bantuan kilat’ untuk MoonChild

Shopee Bosskurr muncul sebagai juara Grand Final Acara Sesi Kelayakan Pemilihan Atlet E-Sukan ke Sukan SEA 2019 yang berlangsung di Cental i-City, di sini, semalam.

Dalam acara itu, Shopee Bosskurr yang mewakili Wilayah Persekutuan Labuan menewaskan Boss Pusher dari Melaka dengan mata 3-0.

“Perlawanan pelengkap jadual bagi menghadapi Sukan SEA 2019. 

“Ekoran terlalu banyak kajian dilakukan ke atas pasukan kami, jadi kami memilih lebih kepada menyimpan strategi (dalam perlawanan).

“Jangan risau. Kami sudah pun memberikan sepenuhnya di pusingan kelayakan,” tambah Bosskurr.

Sebelum ini, Shopee Bosskurr dan Boss Pusher layak ke pusingan pemilihan bootcamp selepas berjaya melepasi kelayakan peringkat kebangsaan yang berlangsung pada 29 April dan 1 Mei lalu di The Pantheon, USJ, Subang Jaya.

Kedua-dua pasukan tersebut perlu menjalani pemilihan bootcamp yang dijangka bermula pada Julai atau Ogos nanti.

Sesi Kelayakan Pemilihan Atlet E-Sukan ke Sukan SEA 2019 dianjurkan Persatuan Sukan Elektronik Malaysia (ESM) dan mendapat sokongan daripada Kementerian Belia dan Sukan serta Majlis Sukan Negara (MSN).

Sebanyak lima acara e-sukan akan dipertandingkan dalam temasya Sukan SEA iaitu Defence of the Ancients (Dota 2), Starcraft II, Mobile Legends, Arena of Valor dan Tekken 7.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

MPL: Saya mahu Bosskurr buat comeback – Hangus

Published

on

Hangus mahu berikan yang terbaik untuk Team Bosskurr. - Foto Fial

KUALA LUMPUR – Jurulatih Team Bosskurr,  Muhammad Rifhan Mohd Rizal (Hangus) mengharapkan agar peranannya dapat membantu meningkatkan mutu persembahan dan prestasi pasukan itu dalam arena e-sukan Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends).

Hangus yang mula bermula berkhidmat sebagai jurulatih dengan Team Bosskurr pada Rabu lalu berkata dia akan memberi tumpuan dalam memastikan anak-anaknya mendapat latihan yang cukup.

“Sekarang ini, saya mahu memastikan mereka dapat latihan yang cukup kerana masing-masing sudah mempunyai skil, tapi perlu diasah.

“Saya akan buat yang terbaik untuk Team Bosskurr terutama membantu dari segi corak permainan mereka.

“Saya memang minat dengan skil mereka cuma perlu lebih banyak kepelbagaian strategi,” kata Hangus.

BACA: Hangus kini jurulatih Bosskurr Gaming

Hangus memulakan kariernya dalam arena kompetitif pada 2017 dan terpilih untuk mewakili Malaysia untuk Piala Asia Tenggara bersama Fredo, HawkEye, Kuja, Rush dan Jepv menerusi Team Saiyan.

Pada tahun berikutnya, Hangus dan Kuja menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Pertama dengan pasukan Mystic Burden.

Bagi musim kedua, Hangus kembali bersama pasukan Traitor namun tidak melepasi ke pusingan playoff Grand Final.

Pada musim keempat, Hangus muncul sebagai satu peranan yang baru bertindak sebagai jurulatih bagi pasukan TODAK dan berjaya meraih tempat kedua pada musim itu.

Kini, dengan harapan yang baru Hangus dilihat mampu mengembalikan semangat Saiyan dalam pasukan Bosskurr untuk mempamerkan prestasi yang luar biasa bersama Jepv, Rush, Logan serta pemain-pemain yang bakal beri nafas baharu, Leixia dan Syno.

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: TODAK kekalkan barisan pemain, Manity ganti Hangus

Published

on

Barisan pemain TODAK dikekalkan.

KUALA LUMPUR – Penyandang tempat ketiga Kejohanan Dunia Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends), M1, Todak mengekalkan kesemua pemainnya yang bakal menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Kelima.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, penganjur turut mengumumkan posisi Muhamamad Rifhan Mohd Rizal (Hangus) sebagai jurulatih TODAK sebelum ini bakal digantikan dengan Nik Hafif Aiman Nik Hazlan (Manity).

BACA: Hangus kini jurulatih Bosskurr Gaming

Berikut adalah senarai pemain TODAK yang bakal bersaing dalam MPL Musim Kelima nanti:

 • Ciku
 • Eone
 • Lychee
 • Moon
 • Nenas
 • Xray

TODAK dilihat sebagai pasukan nombor satu Malaysia ketika ini apabila mengekalkan rekod dan prestasi yang baik sepanjang penubuhannya pada Mac 2019.

Pada MPL Musim Keempat, TODAK bermula diperingkat pusingan kelayakan dan mengungguli di peringkt Musim Liga.

Mereka juga berjaya mara ke playoff dan Grand Final meski tewas dalam satu pertarungan epik kepada EVOS SG.

TODAK turut layak ke kejohanan dunia selepas MPL Musim Keempat tamat. Mereka beraksi baik di peringkat kumpulan C dan berjaya meraih tempat ketiga terbaik dunia.

Kini, TODAK merupakan antara 5 pasukan Malaysia dan Singapura yang layak menerima jemputan terus ke MPL Musim kelima nanti.

Sementara itu, difahamkan pemain kompetitif dari Singapura, Ariff Iswandi dilihat bakal membantu TODAK dari segi peranan sebagai penganalisis.

 

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: Barisan pemain Team Bosskur, Team Axis

Published

on

KUALA LUMPUR – Pengurus bagi organisasi e-sukan popular tanah air, Shopee Bosskurr, Nureddy Nursal (Daddyhood) hari ini mengumumkan barisan pemain utama bagi pasukan Team Bosskurr dan Team Axis yang akan menyertai Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura Musim Kelima.

Dalam satu pengumuman hari ini, Daddyhood mendedahkan pemain-pemain tersebut adalah: 

Team Bosskurr

 • Rush
 • Logan
 • Zaraki
 • Syno
 • 2ez4jepz
 • Leixia
 • Jurulatih : Hangus

Team Axis

 • Lacid 
 • Loong
 • Rynn
 • Evilx
 • Kaizer
 • Meepo
 • Pengurus: Laphel

Menerusi barisan pemain Bosskurr ini, penganjur MPL, Moonton dan eGG Network turut mengumukan Soloz, Penjahat, Gripex tidak akan bermain untuk Team Bosskur pada musim ini.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!