Connect with us

PUBG Mobile

“Tidak mustahil jika ada pasukan wanita Malaysia dapat ke PMCO” – ChuChu

Published

on

Pengulas e-sukan Andriyana Mohamed Ghazali (ChuChu) berpendapat, pemain-pemain kompetitif PUBG Mobile wanita perlu lebih berani dan perlu kerap menyertai kejohanan yang ada bagi mematangkan skil bermain. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

PUTRAJAYA – Pemain-pemain kompetitif PUBG Mobile wanita di negara ini dilihat mempunyai potensi besar yang perlu digilap sepenuhnya untuk bersaing di pentas antarabangsa.

Pengulas e-sukan Andriyana Mohamed Ghazali (ChuChu) berkata berdasarkan mutu persembahan yang ditonjolkan setiap pemain dalam kejohanan PUBG Mobile Wanita 2019 baru-baru ini, tidak mustahil jika pada satu hari ada di antara mereka mampu ke Kejohanan PUBG Mobile Club Open (PMCO).

“Mereka punya bakat yang perlu diasah sebaik-baiknya. Contohnya pada corak permainan mereka pada pusingan akhir menunjukkan setiap dari mereka haus untuk mengejar mata kemenangan.

“Mereka nampak berkeyakinan untuk menang dan mendapatkan Chicken Dinner. Mereka memperlihatkan strategi yang jarang kita nampak.

“Pasukan yang pada mulanya bermain secara takut-takut, kemudian secara tiba-tiba menjadi sangat berani. Ada yang sebelum ini sedikit pasif dan senyap, tiba-tiba menjadi sangat agresif,” kata Chuchu ketika ditemui What’s The Meta selepas selesai berlangsung Kejohanan PUBG Mobile Wanita 2019 di IOI Mall Putrajaya pada Selasa.

Kejohanan itu menyaksikan Orange Esports Hera muncul sebagai juara manakala Powerpuff Girs (PPG) berada di tempat kedua.

Ubah cara berfikir, keluar dari tapuk yang lama

Sementara itu, ChuChu mengharapkan agar setiap pemain wanita melatih diri mempunyai pemikiran yang baharu untuk tidak gentar berdepan dengan pemain lelaki.

Jelas ChuChu, pemain-pemain wanita perlu menyertai lebih banyak kejohanan terbuka untuk mematangkan corak permainan dan memupuk daya keyakinan diri.

“Jangan takut nak lawan dengan pemain lelaki jika anda berada dalam dunia kompetitif. Kalau mahu jadi lagi bagus, perlu berdepan dengan pemain-pemain yang mempunyai skil yang lagi tinggi.

“Banyakkan lagi masuk kejohanan tidak kisahlah jika hadiah wang terkumpulnya besar atau tidak. Jika kita berada di tapuk yang lama, kita tidak akan ke mana,” kata ChuChu.

ChuChu merupakan salah seorang pengulas e-sukan tersohor dalam negara ini dan pernah menjadi penganalisis dan mengulas kejohanan-kejohanan e-sukan di peringkat antarabangsa seperti PMCO Asia Tenggara Spring Split pada Mei lalu di Shanghai China.

ChuChu juga aktif melakukan penstriman langsung di Facebooknya, yang kini mempunyai 139,000 pengikut.

ChuChu juga berpendapat perlu lebih banyak kejohanan PUBG Mobile perlu diadakan di Malaysia sama ada bagi kategori terbuka atau wanita sahaja bagi melatih bakat-bakat baharu dan pemain amatur untuk melatih skil mereka.

“Saya mengharapkan pasukan-pasukan ini untuk kerap lagi menyertai kejohanan. Dapatkan banyak pengalaman, itu yang paling penting,” katanya.


Click to comment

Cuba komen sikit

Play Like A Girl

Queen of Sanhok, Aniss kini jurulatih NED Faita

Published

on

Skuad wanita PUBG Mobile NED Esports, NED Faita. - Foto NED Esports

KUALA LUMPUR – Pemain kompetitif PUBG Mobile Nor Izwani Zanian (Aniss) kini menjadi jurulatih bagi skuad wanita NED Esports, iaitu NED Faita.

Aniss yang sebelum ini merupakan kapten pasukan itu turut dikenali sebagai Queen of Sanhok dalam kalangann komuniti e-sukan.

Menerusi bimbingannya, NED Faita baru-baru ini mempamerkan skil yang memberangsangkan menerusi satu acara Scrimmage Ladies anjuran Dingoz Esports.

Dalam tiga pusingan yang diadakan, NED Faita memperoleh 3 Chicken Dinner.

Mereka yang memperoleh 95 mata secara keseluruhan hampir mencatatkan rekod jarak 40 mata dengan pasukan yang berada di tempat kedua iaitu Orange Hera yang memperoleh 56 mata.

Barisan utama NED Faita terdiri daripada: 

  • Nurkhairina binti mohd sukor (Iris) 
  • Fatin Aqilah binti Shuhaimi (Qila)
  • Nurizzati Binti Ibrahim (Babyy)
  • Farah Wahidah Mohd Azmi (Farah)
  • Noor Balqis Shabira Taj Madira (Pixie)

NED Esports merupakan antara pasukan PUBG Mobile yang sedang meningkat naik di Malaysia.

Ikuti perkembangan terkini NED Esports di Facebook dan Instagram pasukan itu.

Continue Reading

PUBG Mobile

Juara dunia, Bigetron RA akan kembali beraksi hujung minggu ini

Published

on

Bigetron RA akan turut serta dalam Kelayakan Profesional Liga Dunia Games 2020 yang akan berlangsung di Indonesia. - Foto fail

JUARA kejohanan dunia PUBG Mobile Club Open Musim Luruh 2019, Bigetron Red Aliens (RA) akan kembali beraksi dalam arena kompetitif pada hujung minggu ini.

Perkara itu diumum organisasi e-sukan Bigetron Esports dalam satu kenyataan ini.

Bigetron Esports berkata skuad divisyen PUBG Mobile mereka itu akan turut serta dalam Kelayakan Profesional Liga Dunia Games 2020.

Kejohanan yang akan bermula pada 11 Januari nanti, boleh ditonton secara langsung di YouTube Dunia Games.

Pada Disember lalu Bigetron RA muncul sebagai juara keseluruhan Grand Final Global PMCO Musim Luruh 2019 dan membawa pulang hadiah utama bernilai RM751,500 (AS$180,000) dan RM104,300 (AS$25,000) menerusi 5 Chicken Dinner.

Bigetron RA turut mengekalkan barisan pemain mereka yang terdiri daripada pasangan kembar,Made Bagas Pramudita (Zuxxy), Made Bagus Prabaswara (Luxxy) Muhammad Albi (Ryzen) dan Nizar Lugatio (MiCROBOY).

Pasukan Bigetron RA turut mendapatkan khidmat pemain profesional PUBG Mobile tanah air, Khairunnazri Masli (Boyka) sebagai jurulatih.

Continue Reading

PUBG Mobile

Bossned cari dua pemain PUBG yang berpengalaman

Published

on

Foto Instagram / @boss_nedd

KUALA LUMPUR – Pemilik pasukan e-sukan NED Esports, Nedim Sujak Nazri Aziz mengumumkan pihaknya sedang mencari dua pemain PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) pada malam tadi.

“Saya perlukan 2 pemain PUBG yang mempunyai pengalaman dalam kejohanan offline dan mempunyai rekod statistik dalam permainan yang baik.

“Hubungi saya menerusi mesej (di Instagram),” kata Nedim.

NED Esports merupakan antara pasukan PUBG Mobile yang sedang meningkat naik di Malaysia.

Antara pencapaian NED Esports adalah apabila tiga skuad NED Esports iaitu  N.E.D; Brotherhood, Emryzz, Asasino berjaya melayakkan diri ke Grand Final Selangor Cyber Games 2019 Grand Finals.

Mereka turut melakukan latihan mingguan bersama-sama pasukan PUBG Mobile tempatan lain di Facebook.

Ikuti perkembangan terkini NED Esports di Facebook dan Instagram pasukan itu.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!