Connect with us

CSGO

#WESGSEA2019: 51 kills dalam satu perlawanan, ini bakat luar biasa Aini

Published

on

Dalam perlawanan menentang pasukan Thailand, pemain muda berbakat besar, Nurul Aini (Ayumiii) mencatatkan 51 mata bunuh (kills). - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR – Meski Kejohanan Dunia Sukan Elektronik (WESG) Asia Tenggara 2019 telah pun pun menemui penamatnya pada hujung minggu lalu yang menyaksikan Filipina sekali lagi mencul juara keseluruhan, namun terdapat satu perlawanan yang menjadi bualan dalam kalangan komuniti e-sukan.

Perlawanan tersebut adalah melibatkan pasukan Malaysia (Orange Sphynx) menentang pasukan Thailand (Mystery’s) pada peringkat kumpulan.

Ia tidak dipertontonkan melalui penstriman langsung, namun menurut data yang What’s The Meta Today (WTM Today) dapati daripada Virtual Genesis Technology mengenai perlawanan itu, agak luar biasa.

Seperti umum mengetahui, Orange Sphynx tewas 21-25 kepada pasukan Thailand itu.

BACA: Orange buka tirai dengan 21-25 menentang Mystery’s dalam BO1

Dalam perlawanan itu juga menyaksikan pemain muda berbakat besar, Nurul Aini (Ayumiii) mencatatkan 51 mata bunuh (kills), dengan 11 mata bantuan (assists).

Berbanding dengan rakan sepasukan yang lain, Alaska mencatat 36 kills, maye 28 kills, Argent 27 kills dan Jazminism 26 kills.

Ayumiii yang sebelum ini bermain sementara untuk MBT Baeters, menyertai Orange Sphynx pada September lalu.

Dia dilihat sebagai satu bakat besar yang perlu diberi perhatian kerana prestasi dan skilnya yang luar biasa dalam arena ini meski baru berusia 16 tahun.

Ketika bersama MBT Baeters, dia berjaya melayakkan diri ke Kejohanan CSGO Asia ZOWIE DIVINA selepas berjaya mara ke pusingan kelayakan Asia Tenggara.

Semasa dalam kejohanan itu, Ayumiii turut menunjukkan prestasi yang memberangsangkan apabila dia dan pasukannya menang 2-1 menentang pasukan jemputan XOP dari Mongolia.

Ayumiii turut dipilih sebagai pemain terbaik dalam perlawanan itu.

Kali ini bersama Orange Sphynx, dia turut berjaya membawa pasukan itu untuk menjuarai Kejohanan WESG peringkat Malaysia.

Namun Orange Sphynx bagaimana pun gagal ke peringkat pusingan penentu (playoff) dan Grand Final WESG Asia Tenggara 2019.

Mereka berada di kedudukan nombor 3 pada peringkat kumpulan, berada di belakang Indonesia (Celestè) dan Thailand apabila hanya mampu mengutip 2 kemenangan dan 2 kekalahan.

Pada tahun lalu, Orange Sphynx berjaya meraih gangsa dalam kategori CSGO Wanita Asia Tenggara.

Menerusi bakat dan skil luar biasa yang ada Ayumiii yang masih lagi muda, semestinya ia perlu digilap dengan sepenuhnya supaya perjalanan kariernya dalam arena e-sukan tidak disia-siakan.

Persoalannya, adakah Malaysia mempunyai fasiliti dan kestabilan ekosistem e-sukan yang boleh membantu untuk menggilap potensi bakat Ayumiii?

Click to comment

Cuba komen sikit

CSGO

Playtonia Conqueror’s Insignia: Kaze dan ViCi Gaming bawa pulang RM166,800

Published

on

Dalam kejohanan yang berlangsung di Sunway Lagoon Amphitheatre itu, pasukan ViCi Gaming menewaskan pasukan Emiriah Arab Bersatu (UAE), NASR 3-0 pada Grand Final. - Foto YouTube / Playtonia

KUALA LUMPUR – Pemain profesional Counter-Strike: Global Offensive tanah air Andrew Khong (Kaze) bersama pasukannya dari China ViCi Gaming menjuarai kejohanan Playtonia Conqueror’s Insignia hari ini.

Menerusi kemenangan itu, Kaze dan ViCi Gaming membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM166,800 (AS$40,000).

Dalam kejohanan yang berlangsung di Sunway Lagoon Amphitheatre itu, pasukan ViCi Gaming menewaskan pasukan Emiriah Arab Bersatu (UAE), NASR 3-0 pada Grand Final.

Pada pusingan pertama iaitu di Inferno, Vici Gaming meraih mata kemenangan 16-11. Semenatara itu, mereka meraih mata kemenangan mudah pada pusingan kedua di Nuke dengan mata 16-6.

Tidak mahu mengheret perlawanan, ViCi Gaming menamatkan kemaraan NASR pada pusingan ketiga di Overpass dengan mata kemenangan 19-16.

Dalam kejohanan itu juga menyaksikan pemain ViCi Gaming JamYoung muncul sebagai pemain terbaik (MVP).

Sementara itu, pasukan Singapura dream[S]cape meraih tempat ketiga dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM20,850 dan pasukan India, Global berada di tempat keempat dan turut bawa pulang RM20,850.

Kejohanan Playtonia Conqueror’s Insignia yang berlangsung sejak semalam turut menyaksikan Ahli Parlimen Klang Charles Santiago merasmikan kejohanan itu.

Continue Reading

CSGO

CSGO: Playtonia Conqueror’s Insignia pertaruh RM291,900, Grand final pada hujung minggu ini

Published

on

Kejohanan bakal bermula pada jam 11 pagi di Sunway Lagoon Amphitheatre. Kemasukan adalah percuma.

KUALA LUMPUR – Grand Final Kejohanan Playtonia Conqueror’s Insignia 2019 yang bakal menyaksikan 4 pasukan terbaik rantau ini merebut gelaran juara bakal akan berlangsung pada 7 dan 8 Disember ini.

Kejohanan yang menawarkan hadiah wang tunai kira-kira RM291,900 secara keseluruhan itu menjemput salah satu pasukan terbaik di China, ViCi Gaming.

Selain itu, kejohanan itu bakal menyaksikan penyertaan dari Pemenang Kelayakan Emiriah Arab Bersatu (UAE), NASR, Pemenang Kelayakan India, Global, dan Pemenang Kelayakan Asia Tenggara, dream[S]cape (Singapura).

Berikut adalah pecahan hadiah wang terkumpul kejohanan ini:

  • Tempat Pertama: RM 166,800 (AS$40,000)
  • Tempat Kedua: RM83,400, (AS$20,000)
  • Tempat Ketiga: RM20,850 (AS$5,000)
  • Tempat Keempat:  RM20,850 (AS$5,000)

Pada peringkat semi final, perlawanan akan menggunakan format Terbaik dari 3 manakala pada Grand Final akan menggunakan Terbaik dari 5.

Selain itu, satu perlawanan pertunjukan akan diadakan antara dua pasukan CSGO wanita tanah air iaitu antara Battle Arena Elites.Sphynx dan We.Baeters.

Bagi anda yang mahu hadir ke kejohanan ini, daftarkan diri anda di sini.

Kejohanan bakal bermula pada jam 11 pagi di Sunway Lagoon Amphitheatre.

Kemasukan adalah percuma dengan 200 pengunjung pertama akan mendapat hadiah beg cenderamata.

Continue Reading

CSGO

CSGO: BAE.Sphynx naib juara Legion of Valkyries Asia Tenggara

Published

on

Meski berjaya mengekalkan momentum permainan ke peringkat semi final, mungkin rezeki kali ini tidak berpihak pada BAE.Sphynx apabila mereka terkandas di final Asia Tenggara.

KUALA LUMPUR – Pasukan Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) wanita tanah air BAE.Sphynx muncul sebagai naib juara dalam Kejohanan Legion of Valkyries Asia Tenggara selepas tewas kepada pasukan Thailand Illuminte.eSports pada minggu lalu.

BAE.Sphynx yang bermula dengan baik pada awal pusingan kejohanan itu tewas 2-1 kepada pasukan Thailand itu pada final.

BAE.Sphynx membuka tirai kejohanan itu dengan memaksa pasukan Vietnam DXG.TiAMAT, ke kelompok bawahan selepas menang 2-0.

Selepas itu BAE.Sphynx kemudian mengatur satu lagi langkah kemenangan apabila berdepan dengan  Illuminte.eSports buat kali pertama dalam kejohanan itu menang 2-0. Mereka kemudian layak ke semi final.

Pada semi final, BAE.Sphynx berdepan dengan pasukan jiran Rising 5, dan terus mengekalkan rekod kemenangan menewaskan musuh 2-0.

Meski berjaya mengekalkan momentum permainan ke peringkat semi final, mungkin rezeki kali ini tidak berpihak pada BAE.Sphynx.

Mereka terkandas di final Asia Tenggara sekali gus membenarkan pasukan Thailand Illuminte.eSports untuk beraksi di pentas dunia yang akan berlangsung bulan hadapan.

Legion of Valkyries merupakan satu inisiatif daripada Lenovo untuk menyemarakkan lagi penyertaan pemain wanita dalam e-sukan.

Dapatkan maklumat lanjut mengenai kejohanan ini dan produk-produk berkaitan dengan Lenovo di  laman: Legion Lenovo.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!