Connect with us

CSGO

#WESGSEA2019: “Saya akui, memang sedih dan susah untuk lawan menentang negara sendiri” – Blizzter

Published

on

Tiada kontrak, tiada gaji. Rising 5 adalah kombinasi pemain Indonesia dan Singapura yang mempunyai satu destinasi yang sama dalam arena kompetitif e-sukan CSGO. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

MEMANG berbaur perasannya apabila terpaksa menentang pasukan tanah air sendiri. 

Pemain kompetitif CSGO Indonesia, Victoria Irwin (Blizzter) akui, memang sukar dan sedih apabila bertembung dengan pasukan senegara pada Kejohanan Dunia Sukan Elektronik (WESG) Asia Tenggara baru-baru ini.

“Saya sentiasa berdoa kepada Tuhan kerana saya mahukan kejuaraan ini. Saya sangat, sangat mahukannya kerana sudah 3 tahun saya menunggu kemenangan ini.

“Saya mahu memenangi kejuaraan ini bersama rakan-rakan sepasukan Indonesia, Celestè, namun dengan drama yang berlaku pada tahun lalu memang memeritkan hati.

“Ramai tidak tahu cerita penuh dan memilih untuk bergosip, mengata di belakang kami. Kami tidak mahu membalas balik dan memilih untuk terus berlatih, berlatih dan berlatih kerana kami tahu akan berjumpa dengan mereka dalam kejohanan,” kata Blizzter kepada What’s The Meta.

Selepas beberapa tahun bersama pasukan Indonesia, Blizzter membuat keputusan untuk bersama pasukan yang berpangkalan di Singapura, Rising 5 yang baru-baru ini menjuarai kategori CSGO Wanita WESG Asia Tenggara.

Menerusi kemenangan itu, Blizzter dan Rising 5 membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM31,000.

Blizzter juga berkata kemenangannya seperti mimpi kerana perlawanan Grand Final menentang pasukan Indonesia itu memang sangat sengit.

“Kami agak sedih apabila tewas pada peta pertama tapi kami percaya dengan keajaiban dan dalam CSGO, keadaan boleh berada di luar jangkaan,” katanya.

Pada Grand Final itu menyaksikan Rising 5 menewaskan pasukan Indonesia (Celestè) 2-1 dalam format Best of 3.

Rising 5 terdiri daripada 3 pemain Singapura dan 2 orang pemain Indonesia termasuk Blizzter.

Selain Blizzter, Rising 5 terdiri daripada Nurlelawati Hussain (Alel), Tasha Chew (Aurelle), Michelle Lim (Mich) dan Nabila Sulthana (Nabbsky).

“Rising 5 merupakan kombinasi antara pemain Singapura dan Indonesia. Kami tidak mempunyai kontrak atau gaji namun setiap daripada kami komited dengan destinasi yang sama.

“Pada mulanya ia sedikit sukar untuk berkomunikasi, tapi lama-lama kami mula rapat dan mula memahami antara satu sama lain,” jelasnya.

Blizzter dan Rising 5 akan kembali ke Malaysia pada Januari tahun depan, bagi mengharungi Kelayakan Asia Pasifik sebelum layak ke pentas dunia WESG.

Kejohanan WESG Asia Tenggara dibawakan oleh Agrimind dan Alisports dan turut menyaksikan syarikat penerbangan AirAsia sebagai sebagai rakan penerbangan rasmi.

Click to comment

Cuba komen sikit

CSGO

Playtonia Conqueror’s Insignia: Kaze dan ViCi Gaming bawa pulang RM166,800

Published

on

Dalam kejohanan yang berlangsung di Sunway Lagoon Amphitheatre itu, pasukan ViCi Gaming menewaskan pasukan Emiriah Arab Bersatu (UAE), NASR 3-0 pada Grand Final. - Foto YouTube / Playtonia

KUALA LUMPUR – Pemain profesional Counter-Strike: Global Offensive tanah air Andrew Khong (Kaze) bersama pasukannya dari China ViCi Gaming menjuarai kejohanan Playtonia Conqueror’s Insignia hari ini.

Menerusi kemenangan itu, Kaze dan ViCi Gaming membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM166,800 (AS$40,000).

Dalam kejohanan yang berlangsung di Sunway Lagoon Amphitheatre itu, pasukan ViCi Gaming menewaskan pasukan Emiriah Arab Bersatu (UAE), NASR 3-0 pada Grand Final.

Pada pusingan pertama iaitu di Inferno, Vici Gaming meraih mata kemenangan 16-11. Semenatara itu, mereka meraih mata kemenangan mudah pada pusingan kedua di Nuke dengan mata 16-6.

Tidak mahu mengheret perlawanan, ViCi Gaming menamatkan kemaraan NASR pada pusingan ketiga di Overpass dengan mata kemenangan 19-16.

Dalam kejohanan itu juga menyaksikan pemain ViCi Gaming JamYoung muncul sebagai pemain terbaik (MVP).

Sementara itu, pasukan Singapura dream[S]cape meraih tempat ketiga dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM20,850 dan pasukan India, Global berada di tempat keempat dan turut bawa pulang RM20,850.

Kejohanan Playtonia Conqueror’s Insignia yang berlangsung sejak semalam turut menyaksikan Ahli Parlimen Klang Charles Santiago merasmikan kejohanan itu.

Continue Reading

CSGO

CSGO: Playtonia Conqueror’s Insignia pertaruh RM291,900, Grand final pada hujung minggu ini

Published

on

Kejohanan bakal bermula pada jam 11 pagi di Sunway Lagoon Amphitheatre. Kemasukan adalah percuma.

KUALA LUMPUR – Grand Final Kejohanan Playtonia Conqueror’s Insignia 2019 yang bakal menyaksikan 4 pasukan terbaik rantau ini merebut gelaran juara bakal akan berlangsung pada 7 dan 8 Disember ini.

Kejohanan yang menawarkan hadiah wang tunai kira-kira RM291,900 secara keseluruhan itu menjemput salah satu pasukan terbaik di China, ViCi Gaming.

Selain itu, kejohanan itu bakal menyaksikan penyertaan dari Pemenang Kelayakan Emiriah Arab Bersatu (UAE), NASR, Pemenang Kelayakan India, Global, dan Pemenang Kelayakan Asia Tenggara, dream[S]cape (Singapura).

Berikut adalah pecahan hadiah wang terkumpul kejohanan ini:

  • Tempat Pertama: RM 166,800 (AS$40,000)
  • Tempat Kedua: RM83,400, (AS$20,000)
  • Tempat Ketiga: RM20,850 (AS$5,000)
  • Tempat Keempat:  RM20,850 (AS$5,000)

Pada peringkat semi final, perlawanan akan menggunakan format Terbaik dari 3 manakala pada Grand Final akan menggunakan Terbaik dari 5.

Selain itu, satu perlawanan pertunjukan akan diadakan antara dua pasukan CSGO wanita tanah air iaitu antara Battle Arena Elites.Sphynx dan We.Baeters.

Bagi anda yang mahu hadir ke kejohanan ini, daftarkan diri anda di sini.

Kejohanan bakal bermula pada jam 11 pagi di Sunway Lagoon Amphitheatre.

Kemasukan adalah percuma dengan 200 pengunjung pertama akan mendapat hadiah beg cenderamata.

Continue Reading

CSGO

CSGO: BAE.Sphynx naib juara Legion of Valkyries Asia Tenggara

Published

on

Meski berjaya mengekalkan momentum permainan ke peringkat semi final, mungkin rezeki kali ini tidak berpihak pada BAE.Sphynx apabila mereka terkandas di final Asia Tenggara.

KUALA LUMPUR – Pasukan Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) wanita tanah air BAE.Sphynx muncul sebagai naib juara dalam Kejohanan Legion of Valkyries Asia Tenggara selepas tewas kepada pasukan Thailand Illuminte.eSports pada minggu lalu.

BAE.Sphynx yang bermula dengan baik pada awal pusingan kejohanan itu tewas 2-1 kepada pasukan Thailand itu pada final.

BAE.Sphynx membuka tirai kejohanan itu dengan memaksa pasukan Vietnam DXG.TiAMAT, ke kelompok bawahan selepas menang 2-0.

Selepas itu BAE.Sphynx kemudian mengatur satu lagi langkah kemenangan apabila berdepan dengan  Illuminte.eSports buat kali pertama dalam kejohanan itu menang 2-0. Mereka kemudian layak ke semi final.

Pada semi final, BAE.Sphynx berdepan dengan pasukan jiran Rising 5, dan terus mengekalkan rekod kemenangan menewaskan musuh 2-0.

Meski berjaya mengekalkan momentum permainan ke peringkat semi final, mungkin rezeki kali ini tidak berpihak pada BAE.Sphynx.

Mereka terkandas di final Asia Tenggara sekali gus membenarkan pasukan Thailand Illuminte.eSports untuk beraksi di pentas dunia yang akan berlangsung bulan hadapan.

Legion of Valkyries merupakan satu inisiatif daripada Lenovo untuk menyemarakkan lagi penyertaan pemain wanita dalam e-sukan.

Dapatkan maklumat lanjut mengenai kejohanan ini dan produk-produk berkaitan dengan Lenovo di  laman: Legion Lenovo.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!