Connect with us

DOTA 2

“Mestilah saya ingat Soloz, dia superstar sekarang”- xNova

Published

on

Foto Facebook /PSG LGD/ Faris Zakaria

SEBELUM menceburi dunia kompetitif e-sukan Mobile Legends : Bang Bang, (Mobile Legends), pemain dan penghibur penstriman langsung Shopee Bosskurr Mohd Faris Zakaria (Soloz) pernah berkecimpung dalam arena Dota 2.

Soloz juga pernah berada dalam satu pasukan yang sama bersama pemain profesional Dota 2 tanah air yang kini bermain untuk pasukan antarabangsa PSG.LGD, Yap Jian Wei (xNova).

Baru-baru ini xNova mengadakan satu sesi soal jawab menerusi Instagram bersama peminatnya. 

Antara yang menjadi perhatian adalah apabila xNova ditanya jika dia masih mengingati bekas rakan sepasukannya dahulu, iaitu Soloz. 

“Sudah tentu saya ingat. Dia seorang superstar sekarang dan saya harap dia masih ingat saya,” kata xNova dengan meninggalkan emoji tawa riang.

Sementara itu, Soloz juga membalas jawapan xNova itu menerusi Instagramnya. Katanya memang 100 peratus mengingati xNova yang menduduki tempat ketiga kejohanan dunia The International 2019.

Sebelum ini tersebar beberapa gambar Soloz bersama xNova ketika mereka menyertai kejohanan Liga Dota 2 G-1 pada 2014.

Foto : Facebook / Invoker Haris


Selain Soloz dan xNova, turut berada dalam gambar tersebut adalah Tue Soon Chuan (Ahfu) yang pernah bermain untuk pasukan China Royal Never Give Up dan menduduki kedudukan lapan teratas The International 2019.

Click to comment

Cuba komen sikit

DOTA 2

Nama skuad Dota 2 Team IO hanya sementara, tunggu penaja – Kenchi

Published

on

Kenchi Yap (kiri) bersama pemain legenda tanah air, Mushi yang turut bersama dalam Team IO. Mereka kini sedang bersaing dalam slot terakhir kelayakan ke ESL One Los Angeles 2020. - Foto fail

KUALA LUMPUR – Pasukan Dota 2, Team IO menggunakan nama tersebut dalam tempoh tertentu sehingga mendapat penajaan.

Jurulatih pasukan tersebut, Kenchi Yap berkata pasukan tersebut masih lagi baharu dan terdiri daripada beberapa pemain pengalaman dari pasukan yang berbeza.

“Bagi pasukan Mineski yang saya pernah urus sebelum ini akan berada naungan Mineski Global, jadi saya tiada maklumat lanjut mengenai perkara itu,” kata Kenchi kepada What’s The Meta Today.

Team IO yang turut terdiri daripada dua pemain legenda tanah air, Mushi dan Ohaiyo kini sedang bersaing dalam slot terakhir kelayakan ke ESL One Los Angeles 2020.

Pasukan Dota 2 Team IO, merupakan skuad di bawah syarikat IO Esports yang sebelum ini dikenali sebagai Mineski Malaysia (MET Malaysia).

Menurut Kenchi, syarikat terbaharu IO Esports itu akan beroperasi sebagai penganjur utama e-sukan.

“Kami akan melancarkan rancangan strategik bagi IO Esports untuk maju dalam mencapai kejayaan di peringkat tempatan dan antarabangsa dengan beberapa rancangan e-sukan bagi tahun 2020 di seluruh Asia Tenggara,” kata Kenchi.

Pada tahun lalu, IO Esports bersama Mineski telah menganjurkan Kejohanan Dunia Mobile Legends : Bang Bang (M1) di Axiata Arena, Kuala Lumpur.

Bagi anda yang mahu mengetahui lebih lanjut mengenai IO Esports, boleh layari ioesports.gg.

Continue Reading

DOTA 2

MidOne sah sertai OG

Published

on

MidOne (paling kiri) bakal menggantikan posisi Ceb sebagai offlaner pasukan Dota 2 OG. - Foto OG

PEMAIN e-sukan profesional tanah air Yeik Nai Zheng (MidOne) sah menyertai pasukan juara dunia dua kali berturut-turut, OG.

Perkara itu diumumkan OG pada pagi tadi dalam rancangan #OGNight.

Menurut OG, MidOne bakal menggantikan posisi Sebastien Debs (Ceb) sebagai offlaner.

BACA: Ceb undur diri daripada barisan utama pemain Dota 2 OG

Selain MidOne, berikut adalah senarai penuh barisan pemain utama skuad Dota 2 OG:

  • Sumail Hassan (Suma1L)
  • Topias Taavitsainen (Topson)
  • Yeik Nai Zheng (MidOne)
  • Martin Sazdov (Saksa)
  • Johan Sunsdtein (N0tail)

“Kami sangat teruja untuk berganding bahu sebagai satu pasukan dan memastikan barisan pemain baharu ini dapat bekerjasama.

“OG merupakan satu keluarga dan jika tiada yang meninggalkan pasukan ini, kami sangat gembira kerana berpeluang untuk membina satu perkara baharu dan bekerja keras sebagai satu skuad.

“Terima kasih atas sokongan anda semua, kami sangat bersyukur kerana mempunyai komuniti yang menakjubkan bersama kami sehingga hari ini,” kata OG.

Barisan pemain utama OG itu bakal membuka tirai pada Kelayakan Terbuka Eropah ESL One Los Angeles 2020 pada 3 Februari nanti.

Sebelum ini MidOne dilaporkan akan mengambil waktu berehat panjang dari arena kompetitif e-sukan itu dan akan dilepaskan dari barisan utama Team Secret.

Sepanjang MidOne bersama Team Secret, beliau telah memenangi tiga kejohanan Major Valve dan menyertai kejohanan dunia, The International selama tiga tahun berturut-turut.

MidOne dan Team Secret turut menduduki tempat ke-4 pada The International 9, iaitu rekod pencapaian paling tinggi dalam sejarah Team Secret.

Continue Reading

DOTA 2

Pemain Dota 2 Malaysia, vtFaded sertai Cloud 9

Published

on

vtFaded (dua dari kiri) sah menyertai organisasi e-sukan Amerika Syarikat, Cloud 9 mulai hari ini. - Foto : Cloud 9

PEMAIN profesional Dota 2 Malaysia, Cheng Jia Hao (vtFaded) sah menyertai organisasi e-sukan Amerika Syarikat, Cloud 9.

Dalam satu kenyataan hari ini, Cloud 9 yang kembali dalam arena e-sukan Dota 2 selepas dua tahun, mengumumkan barisan pemain utama mereka, iaitu: 

  • Rolen Ong (skem)
  • Jia Hao Cheng (vtFaded)
  • Rasmus Filipsen (MISERY)
  • Francis Lee (FLee)
  • Johan Åström (pieliedie)

“Pemain-pemain ini mempunyai pengalaman beraksi di peringkat yang tinggi dan kami tidak sabar untuk melihat hasil gabungan mereka pada tahun 2020.

“Pasukan ini akan dipimpin pengurus Ysabel Müller (Noukky) yang telah bersama organisasi Cloud9 sejak awal tahun 2018,” kata Cloud 9.

Sebelum ini vtFaded menyertai pasukan China, EHOME untuk tempoh beberapa bulan dan pernah menjuarai Kejohanan Major Hainan Master Cup 2019.

vtFaded juga beraksi di kejuaraan dunia di The International 9, Shanghai China tahun lalu bersama pasukan Chaos EC.

Sementara itu Pemilik dan Ketua Pegawai Eksekutif Cloud9, Jack Etienne berkata mereka sentiasa mencari masa yang sesuai untuk memasuki kembali dalam arena Dota 2 sejak 2017.

“Akhirnya masa telah tiba untuk kami kembali dalam arena Dota 2.

“Pemain-pemain ini telah meraih kejayaan tersendiri di pentas dunia dan sudah tentunya ramai yang menunggu apakah yang mereka akan bawakan sebagai satu pasukan,” kata Jack.

Barisan pemain utama baharu Cloud 9 itu akan bermain di rantau Asia Tenggara namun akan mewakili rantau Amerika Utara bagi kejohanan Dota 2 akan datang.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!